Osoby uczulone na alergeny pyłku bylicy powinny stosować się do zaleceń lekarskich, w szczególności dbać o płukanie nosa, gardła i spojówki oka po powrocie z zewnątrz do pomieszczeń oraz unikać pokarmów, które mogą wywoływać objawy alergii krzyżowej, w tym surowych warzyw i owoców, jak: seler, marchew, papryka, kminek, rumianek, melon, koper, słonecznik, przyprawy, banan, miód.
Komunikat przygotowała Krakowska Stacja Monitoringu Aerobiologicznego przy Zakładzie Alergologii Klinicznej i Środowiskowej CM UJ.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?