Przepis na zupę krem z brokułów

JM
Pyszna, kremowa i gęsta zupa z brokułów to doskonały pomysł na lunch lub obiad. Przepisem podzieliła się pani Krystyna Sikora ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie.

SKŁADNIKI:
- brokuł
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- wywar mięsny lub jarzynowy około 1 1/2 litra
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżka masła

WYKONANIE:
Cebulę i czosnek drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Całość zalać wywarem i wrzucić pokrojony brokuł - pogotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem zmiksować. Podawać z groszkiem ptysiowym lub jak kto woli – z makaronem czy zacierką. Na wierzchu zrobić kleksa ze śmietany.



Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

Jesienny sojusznik Polaków. Dynia!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie