Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na paszteciki

JM
Panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich w Głogoczowie zawsze chętnie wspierają lokalne organizacje i instytucje, pomagając przy organizacji rożnych imprez. Trzy tygodnie temu miały wyjątkową okazję przygotować polski poczęstunek na "smakowaniu kuchni świata” w trakcie Międzynarodowych Małopolskich Spotkań z Folklorem. Poniżej przepis na paszteciki festiwalowe autorstwa Marii Buraczek.

SKŁADNIKI CIASTO:
- 4 szklanki maki tortowej
- 25 dag masła
- duży kubek śmietany
- 4 dag drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka gałki muszkatołowej

SKŁADNIKI FARSZ 1:
- 1,5 kg mięsa wołowo-wieprzowego
- wegeta
- sól
- ulubione zioła, np. majeranek

SKŁADNIKI FARSZ 2:
- grzyby leśne suszone
- kapusta kiszona
- pieprz, sól

WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykonanie farszu 1. – mięso ugotować, zemleć i przyprawić do smaku. Wykonanie farszu 2. – grzyby ugotować i posiekać drobno. Kapustę kiszoną posiekać i ugotować. Połączyć kapustę z grzybami. Przyprawić do smaku. Przygotowane ciasto rozwałkować na prostokąt. Farsz ułożyć w kształcie walca przy brzegu ciasta. Całość zawinąć. Przygotowany wałeczek pokroić na małe paszteciki. Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. Piec w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją.



Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto