SKŁADNIKI CIASTO:
- 4 szklanki maki tortowej
- 25 dag masła
- duży kubek śmietany
- 4 dag drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka gałki muszkatołowej
SKŁADNIKI FARSZ 1:
- 1,5 kg mięsa wołowo-wieprzowego
- wegeta
- sól
- ulubione zioła, np. majeranek
SKŁADNIKI FARSZ 2:
- grzyby leśne suszone
- kapusta kiszona
- pieprz, sól
WYKONANIE:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykonanie farszu 1. – mięso ugotować, zemleć i przyprawić do smaku. Wykonanie farszu 2. – grzyby ugotować i posiekać drobno. Kapustę kiszoną posiekać i ugotować. Połączyć kapustę z grzybami. Przyprawić do smaku. Przygotowane ciasto rozwałkować na prostokąt. Farsz ułożyć w kształcie walca przy brzegu ciasta. Całość zawinąć. Przygotowany wałeczek pokroić na małe paszteciki. Ciastka posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem lub czarnuszką. Piec w temperaturze ok.180 stopni przez ok. 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją.
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?