Jak informuje Anna Armatys, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Krakowie, obecnie na zatrucie pokarmowe cierpi 117. pracowników firmy. - Wszyscy zostali objęci nadzorem sanitarnym i opieką medyczną - dodaje.
Nieoficjalnie dowiedzieliśmy się od jednego z pracowników, że przyczyną mogły być pierogi z pracowniczej stołówki. Anna Armatys nie potwierdza tych przypuszczeń.
- Stołówka firmowa ma charakter restauracyjny, a dania zamawiane są z karty dań. Nie ma więc podstaw, żeby twierdzić, że przyczyną było zjedzenie pierogów przez większość pracowników - mówi.
W laboratoriach krakowskiego Sanepidu przeprowadzono w czasie weekendu badania kilkunastu próbek pobranych od pacjentów na obecność wirusów, a także bakterii chorobotwórczych. W połowie stwierdzono obecność drobnoustrojów z rodziny Norowirusów. Dokładne wyniki badań bakteriologicznych będą znane jutro.
- To specyficzny rodzaj wirusa, którym można zarazić się praktycznie wszędzie. To tak zwana choroba "brudnych rąk". Nie można stwierdzić jednoznacznie, czy zakażenie pochodziło z żywności - komentuje Anna Armatys.
Mimo wszystko, w weekend przeprowadzono gruntowną dezynfekcję zakładowej stołówki. Trwają też kontrole warunków w jakich przebywali pracownicy, a zarządowi nakazano przeprowadzenie szkoleń pracowników na temat zachowania zasad higieny sanitarnej w miejscu pracy.
Norowirusy są uznawane za jeden z najistotniejszych czynników zakażeń pokarmowych zwłaszcza u osób dorosłych. Wywołują tzw. grypę żołądkową. W jej przebiegu występują nudności, wymioty i podwyższona temperatura ciała, u zdrowych dorosłych osób choroba trwa krótko - od 24 do 60 godzin.
Do infekcji może dojść poprzez kontakt z chorymi osobami, lub przedmiotami, powierzchniami zanieczyszczonymi cząsteczkami wirusa pochodzącymi z wymiocin i fekaliów.
Do zakażenia może dojść także poprzez zanieczyszczoną wirusem żywność lub wodę. Norowirus jest bardzo zakaźny – uznano, że już 10 cząstek wirusa może spowodować zakażenie. Najczęstszymi miejscami zbiorowych zatruć spowodowanych tym typem wirusa są stołówki, restauracje, bary i przyjęcia rodzinne gdzie dochodzi do bezpośredniego lub pośredniego zanieczyszczenia żywności.
Poza zakażeniami spowodowanymi brakiem zachowania zasad higieny w czasie kontaktów z chorą osobą, lub zanieczyszczonymi przedmiotami, powierzchniami, toaletą źródłem zakażenia mogą być także świeże lub mrożone warzywa i owoce.
Często źródłem zachorowań mogą być także małże dwuskorupowe – ostrygi. Norowirusy ulegają zniszczeniu w środowisku kwaśnym o pH 3-5, dobre działanie mają też związki chloru i woda utleniona. Temperatura 60 stopni Celsjusza inaktywuje Norowirusy w ciągu 30 minut.
Zobacz też:
- 07. 02.2010 |Wiadomości - Masowe zatrucie w Philip Morrris Polska
SPOŁECZNOŚĆ | DZIELNICE | KULTURA | SPORT | INTERNET |
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?