MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarmuż z kasztanami...
fot. Fot. Polona

Potrawy wigilijne, których dziś już nikt nie je! Zobacz, co dawniej podawano na święta Bożego Narodzenia

Jarmuż z kasztanami
„Jarmuż jest dopiero dobry, gdy nieco przemarznie; wtedy wybrać same wierzchnie listki, opłukać i ugotować w gorącej wodzie; gdy zmięknie, odcedzić, przelać zimną wodą, wycisnąć i dopiero usiekać. Utrzeć na tarce na 6 osób parę marchwi, jeden burak i jedną parzoną cebulę, wymieszać to z jarmużem, włożyć w rondel dużo młodej słoniny lub masła, gdyż jarmuż musi być tłusty, zagotować z łyżką mąki, włożyć jarmuż, osolić, podlać rosołem lub smakiem z wieprzowiny i dusić pod pokrywą, aż się wysadzi. Do takiego jarmużu dają się kasztany upieczone albo ugotowane w wodzie, które obrać ze skóry, wrzucić w karmel, ale nie rumiany, zrobiony z cukru i odrobiny wody, zasmażyć chwilkę, wymięszać i wyjmować jeden za drugim, układając na brzegu półmiska koło jarmużu. Można także jarmuż okładać półgęskami lub wędzonką.”
Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej z książki „365 obiadów za 5 zł” z 1858 roku

Zobacz również

Gmina Tuchola wsparła działalność organizacji pozarządowych. Zdjęcia

Gmina Tuchola wsparła działalność organizacji pozarządowych. Zdjęcia

Trener Widzewa: Jest nim zainteresowanie, bo to osoba o ogromnych umiejętnościach

Trener Widzewa: Jest nim zainteresowanie, bo to osoba o ogromnych umiejętnościach

Polecamy

Przegląd tygodnia od 9.06 w Krakowie

Przegląd tygodnia od 9.06 w Krakowie

Nowy asystent w sztabie trenera Dawida Kroczka. Pracował już w Cracovii

Nowy asystent w sztabie trenera Dawida Kroczka. Pracował już w Cracovii

Wieczysta oferuje gwieździe niebotyczną pensję? Jest dementi!

Wieczysta oferuje gwieździe niebotyczną pensję? Jest dementi!