Wszystkie świąteczne przepisy:
Smażony karp:
Składniki :
karp
sól
pieprz
do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej)
Przygotowanie:**
1. Jeśli czynności związane z pozbawieniem karpia życia i wnętrzności mamy już za sobą, przechodzimy do sedna sprawy.
2. Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia.
3**. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.
Karp po żydowsku
Składniki
karp
sól
10 dkg cebuli
pieprz
8 dkg marchwi
ziele angielskie
8 dkg pietruszki
kawałek liścia bobkowego
10 dkg selera
1 dkg żelatyny
2 dkg cukru
Sposób przygotowania:**
1. Karpia kroimy "na dzwonka" w poprzek. Warzywa kroimy w krążki i układamy w małym rondlu.
2. Na warzywa układamy kawałki karpia, dodajemy sól, cukier oraz warzywa.
3. Zalewamy wodą, aby przykryła całość, gotujemy powoli przez godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
4.** Gdy warzywa zmiękną, odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę, podgrzewając i mieszając. Żelatyną zalewamy potrawę, którą odstawiamy od ognia i podajemy w naczyniu, w którym gotowaliśmy.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?