Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: karp smażony [przepis] i po karp żydowsku [przepis]

Aleksander Glowania
Aleksander Glowania
Potrawy wigilijne. Nie ma Wigilii w Polsce bez karpia smażonego i po żydowsku. A jak go przyrządzić? Poniżej przedstawiamy przepisy.

Wszystkie świąteczne przepisy:




Smażony karp:

Składniki :

  • karp

  • sól

  • pieprz

  • do panierowania: jajko, tarta bułka, oliwa (olej)

Przygotowanie:**
1. Jeśli czynności związane z pozbawieniem karpia życia i wnętrzności mamy już za sobą, przechodzimy do sedna sprawy.
2. Kroimy rybę "na dzwonka (równolegle do żeber). Kawałki maczamy w rozbitym jajku, następnie w tartej bułce. Smażymy na oleju do zarumienienia.
3**. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, aby w ciepłym piekarniku ryba powoli doszła.


Karp po żydowsku

Składniki

  • karp

  • sól

  • 10 dkg cebuli

  • pieprz

  • 8 dkg marchwi

  • ziele angielskie

  • 8 dkg pietruszki

  • kawałek liścia bobkowego

  • 10 dkg selera

  • 1 dkg żelatyny

  • 2 dkg cukru

Sposób przygotowania:**
1. Karpia kroimy "na dzwonka" w poprzek. Warzywa kroimy w krążki i układamy w małym rondlu.
2. Na warzywa układamy kawałki karpia, dodajemy sól, cukier oraz warzywa.
3. Zalewamy wodą, aby przykryła całość, gotujemy powoli przez godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy poziom wody.
4.** Gdy warzywa zmiękną, odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy w nim żelatynę, podgrzewając i mieszając. Żelatyną zalewamy potrawę, którą odstawiamy od ognia i podajemy w naczyniu, w którym gotowaliśmy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto