Mistrz poszukiwany
Serwowanie piwa to sztuka, na którą składa się m.in. przygotowanie i dobór szkła, odpowiedni kąt nachylenia szklanki przy nalewaniu, regulacja siły strumienia z kranu, czy dbałość o odpowiednią pianę. Mistrzostwo w niej osiągnęli Czesi, u których mówi się, że piwowar warzy piwo, ale to barman je tworzy. Można uwarzyć najlepsze piwo, ale i tak jego ostateczny smak będzie zależał od barmana, który je podaje.
Już w sobotę 30 sierpnia w Chorzowie będzie można przekonać się, co znaczy zaserwować piwo po mistrzowsku na jeden z trzech czeskich sposobów. Tego dnia 10 najlepszych barmanów z południowej Polski zmierzy się w regionalnym finale prestiżowego konkursu Pilsner Urquell Polish Master Bartender 2014. Wśród nich będzie Kamil Korzeniak, reprezentant Krakowa.
Główny punkt imprezy: konkurs sztuki barmańskiej
Barmanom będzie można kibicować w specjalnej strefie Pilsner Urquell otwartej dla publiczności. W trakcie wydarzenia każdy będzie mógł przyjrzeć się pracy najlepszych barmanów z regionu, podziwiając trudną sztukę serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Uczestnicy, by przejść do ogólnopolskiego finału konkursu, będą musieli wykazać się nie tylko umiejętnościami w nalewaniu piwa, ale również prawidłowo rozpoznać piwa w tzw. ślepym teście. Oceniana będzie także autoprezentacja barmanów i ich umiejętność prowadzenia rozmowy z konsumentami. Piątka najlepszych zawalczy o miano mistrza barmaństwa w wielkim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie.
W drodze do finału
Barmani, by zakwalifikować się do regionalnych finałów, musieli wypełnić specjalny test, sprawdzający zarówno wiedzę o samym piwie, jak i szczegółową znajomość faktów nt. piwa Pilsner Urquell. Najlepsza setka wzięła następnie udział w szkoleniu Experience Day. Podczas dedykowanych warsztatów uczestnicy doskonalili swoje umiejętności m.in. z perfect pour, czyli perfekcyjnego serwowania piwa na trzy czeskie sposoby. Kurs był również okazją do zdobycia cennej wiedzy dotyczącej składu i warzenia tego złotego trunku oraz tajników piwnej sensoryki.
Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa była wizyta tzw. tajemniczego klienta. Podczas jego niezapowiedzianej i anonimowej wizyty barmani musieli wykazać się wiedzą i umiejętnościami zdobytymi podczas Experience Day. Każde takie spotkanie kończyło się wypełnieniem przez tajemniczego klienta ankiety z punktacją, która decydowała o udziale barmana w finale regionalnym.
Najlepsza dwudziestka z eliminacji regionalnych spotka się na ogólnopolskim finale, który odbędzie się we wrześniu w Warszawie. Oprócz nagrody pieniężnej w wysokości 2500 zł dla pięciu najwyżej ocenionych barmanów, dziesięciu najlepszych finalistów wyjedzie na Pilsner Fest do Pilzna oraz weźmie udział w profesjonalnym szkoleniu barmańskim. Dzięki formule konkursu, barmani nie tylko stają się mistrzami w serwowaniu piwa, ale przede wszystkim zdobywają cenną wiedzę merytoryczną.
Więcej informacji: www.pilsner.pl oraz www.facebook.com/PilsnerUrquellPolska
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?