MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rak wątrobowokomórkowy (HCC) jest nowotworem złośliwym, na...
fot. Paul Bradbury/Getty Images

Po czym poznać, że wątroba choruje? Te objawy mogą oznaczać marskość, wirusowe zapalenie, a nawet stłuszczenie wątroby! Na co zwrócić uwagę?

Rak wątroby

Rak wątrobowokomórkowy (HCC) jest nowotworem złośliwym, na którego rozwój wpływa wiele czynników, takich jak palenie tytoniu, nadmierne spożywanie alkoholu czy zakażenie wirusem HCV. Rocznie na świecie rozpoznaje się około miliona nowych przypadków zachorowań na HCC, z czego 80 proc. dotyczy krajów azjatyckich.

Rak wątrobowokomórkowy najczęściej rozwija się u osób z marskością wątroby, wywołaną wirusowym zapaleniem wątroby typu B lub C. HCC często przebiega bezobjawowo, szczególnie na początku choroby. Po wieloletnim i utajonym wzroście pacjenci mogą zgłaszać niecharakterystyczne objawy, w szczególności bóle brzucha, wzdęcia oraz biegunki.

Do innych objawów raka wątroby można zaliczyć:

• wodobrzusze,
• skurcze mięśni, szczególnie w godzinach nocnych,
• krwawienie z przewodu pokarmowego,
• łupież okrągły,
• pęcherzycę liściastą (występowanie pęcherzy na skórze),
• porfirię (ból pleców i pachwin, nudności, wymioty, zaparcia, nadciśnienie, tachykardia, pocenie, bladość, gorączka).

Zobacz również

Dzień Pacjentów Szpitali Powiatowych w Siemianowicach Śląskich

Dzień Pacjentów Szpitali Powiatowych w Siemianowicach Śląskich

8. Dni Odry we Wrocławiu to mnóstwo atrakcji dla mieszkańców oraz turystów

8. Dni Odry we Wrocławiu to mnóstwo atrakcji dla mieszkańców oraz turystów

Polecamy

Jak zmienić plik na PDF? Prezentacje, obrazy i dokumenty

Jak zmienić plik na PDF? Prezentacje, obrazy i dokumenty

„Koniec marzeń”? Wrażenia ósmoklasistów po egzaminie z matematyki

„Koniec marzeń”? Wrażenia ósmoklasistów po egzaminie z matematyki

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik