Oto przepis Tomasza Dziury na pyszne pierogi z pieczoną marchewką
Składniki na ciasto
200 g mąki pszennej
250 g żółtka
75 g semoli
5g soli
5g oliwy
Składniki na farsz
500 g czarnej marchewki
50 g masła
50 g grana padano
Składniki na masło cytrynowe
30 g masła
30 g soku z cytryny
20 g wody
1 g soli
1 g cukru
Składniki na borowiki
10 g masła klarowanego
50 g borowików
2 g czosnku
1 g tymianku
Dodatkowo
płatki sera
zielenina
Wykonanie
Ciasto. Wszystko razem zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Owinąć folią i odstawić do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć ulubioną formę i nadziać gotowym farszem.
Farsz. Marchew umyć, owinąć folią aluminiową i upiec w temperaturze 150 stopni do miękkości (około 50 minut). Marchew obrać, dodać masło, starty ser i zmiksować. Doprawić solą, cukrem i przełożyć do worka do szprycowania.
Masło. Borowiki pokroić, posolić i usmażyć na złoty kolor razem z czosnkiem i tymiankiem.
Wodę z sokiem z cytryny solą i cukrem zagotować, dodać masło, doprowadzić do wrzenia i polać ugotowane pierogi.
Na wszystko ułożyć zarumienione borowiki i posypać płatkami sera i zieleniną.
WEŹ UDZIAŁ I ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS
SPRAWDŹ INNE PRZEPISY TOMASZA DZIURY:
Gotowana gicz jagnięca
Kaszotto z gorgonzolą
Razowa lazania z rybami z Bałtyku
Rumiane naleśniki z serem, jarmużem i ślimakami
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?