Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi z pieczoną marchewką w maśle cytrynowym i smażonymi borowikami

Redakcja
Materiały promocyjne

Oto przepis Tomasza Dziury na pyszne pierogi z pieczoną marchewką

Składniki na ciasto
200 g mąki pszennej
250 g żółtka
75 g semoli
5g soli
5g oliwy

Składniki na farsz
500 g czarnej marchewki
50 g masła
50 g grana padano

Składniki na masło cytrynowe

30 g masła

30 g soku z cytryny

20 g wody
1 g soli

1 g cukru

Składniki na borowiki
10 g masła klarowanego
50 g borowików
2 g czosnku
1 g tymianku

Dodatkowo
płatki sera
zielenina

Wykonanie
Ciasto. Wszystko razem zagnieść do powstania jednolitego ciasta. Owinąć folią i odstawić do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć ulubioną formę i nadziać gotowym farszem.

Farsz. Marchew umyć, owinąć folią aluminiową i upiec w temperaturze 150 stopni do miękkości (około 50 minut). Marchew obrać, dodać masło, starty ser i zmiksować. Doprawić solą, cukrem i przełożyć do worka do szprycowania.

Masło. Borowiki pokroić, posolić i usmażyć na złoty kolor razem z czosnkiem i tymiankiem.
Wodę z sokiem z cytryny solą i cukrem zagotować, dodać masło, doprowadzić do wrzenia i polać ugotowane pierogi.

Na wszystko ułożyć zarumienione borowiki i posypać płatkami sera i zieleniną.

WEŹ UDZIAŁ I ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS

SPRAWDŹ INNE PRZEPISY TOMASZA DZIURY:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto