W tym roku Banki Żywności zwracają uwagę na edukację na temat marnowania mleka i produktów mlecznych. Według najnowszych badań aż 39 proc. Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia. Na liście dziesięciu najczęściej wyrzucanych produktów znajdują się jogurty, mleko i ser. Najczęstszym powodem wyrzucania żywności przez konsumentów jest przegapienie terminu przydatności do spożycia.
Kraków na weekend - sprawdź, co się dzieje
16 października w ramach obchodów Światowego Dnia Żywności prowadzone będą kampanie informacyjno-edukacyjne, jak właściwie gospodarować żywnością, aby jej nie marnować. We środę o godzinie 13 kolorowa Parada Żywności przemaszeruje z Małego Rynku na Plac Wolnica, gdzie na uczestników czekać będą atrakcje. Chętni będą mogli dołączyć się do korowodu idącego ulicami Sienną, dookoła Rynku Głównego, Grodzką, Św. Idziego, Stradomską, Krakowską do Placu Wolnica. Na placu o godzinie 13:30 przygotowano happening.
Pomysły na apetyczne niemarnowanie żywności na Placu Wolnica pokaże Robert Makłowicz, którego pokaz kulinarny rozpocznie się ok. godz. 14:30. Wcześniej Robert Makłowicz oceni kulinarne talenty podopiecznych krakowskich placówek Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, które pod opieką czterech blogerek kulinarnych - Ulli Pałki, Marii Anny Brzegowy, Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej oraz Katarzyny Kośmider w restauracji El Toro przygotują propozycje na pyszne i zdrowe śniadanie.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?