Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Orientalny kurczak w cieście. Przepis na szybkie danie w stylu street food. Świetnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym lub czosnkowym

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne kąski kurczaka w chrupiącym i aromatycznym cieście. Po prostu palce lizać! Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne kąski kurczaka w chrupiącym i aromatycznym cieście. Po prostu palce lizać! Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na szybkie danie z kurczakiem w stylu street food? Mam dla ciebie przepis na kurczaka w cieście z mąki kukurydzianej z aromatycznymi przyprawami. Danie jest bardzo proste do przygotowania. Usmażone kąski kurczaka w orientalnym cieście będą świetnie smakować skropione sokiem z limonki lub podane z pysznymi sosami. Przekonaj się, jakie to dobre i wypróbuj przepis na kurczaka w cieście.

W skrócie:

Szybkie danie z kurczakiem – sprawdzony przepis

Przekąski i dania z kurczaka można odnaleźć niemal w każdej kuchni. To także jeden z popularniejszych składników propozycji street food. Proponuję sprawdzony przepis na kurczaka w cieście na sposób orientalny. To usmażone na głębokim tłuszczu pyszne kawałki mięsa w panierce z mąki kukurydzianej, mąki pszennej, jajka i aromatycznych przypraw. Są chrupiące, wyraziste i świetnie smakują skropione sokiem z limonki czy cytryny. Możesz podać je także z ulubionym sosem, np. czosnkowym czy słodko-kwaśnym. Ich przygotowanie jest proste i dość szybkie.

Zobacz w galerii, jak łatwo możesz zrobić pyszne kąski kurczaka w cieście.

Przepis na kurczaka w cieście

Czas przygotowania: ok. 30 minut,
porcja na: 2 osoby,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 90 g mąki pszennej,
  • 125 ml wody gazowanej,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • szczypta pieprzu syczuańskiego,
  • szczypta imbiru,
  • 1 cytryna lub limonka,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kurczaka w cieście?

  1. W miseczce wymieszaj jajka z wodą, mąką pszenną, mąką kukurydzianą i przyprawami.
  2. Kurczaka oczyść i pokrój na małe kawałki lub paseczki.
  3. Zanurz kurczaka w cieście i odstaw na minimum 10 minut.
  4. Rozgrzej sporą ilość oleju na patelni. Możesz usmażyć kurczaka także we frytkownicy.
  5. Kładź kawałki kurczaka na rozgrzany tłuszcz i smaż po kilka minut na złoty kolor.
  6. Przełóż gotowe kawałki kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  7. Wymieszaj składniki sosów i przełóż każdy do oddzielnych miseczek.
  8. Podawaj kurczaka skropionego sokiem z limonki lub cytryny razem z sosami.

Najlepsze sosy do kurczaka - szybkie przepisy

Do kurczaka w cieście warto przygotować pyszne sosy, np. czosnkowy czy słodko-kwaśny.

Składniki na sos czosnkowy:

  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku,
  • sól do smaku,
  • szczypta czosnku niedźwiedziego,
  • opcjonalnie: 1 łyżka majonezu.

Składniki na sos słodko-kwaśny:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • sól i chili do smaku.

Składniki poszczególnych sosów wystarczy wymieszać i przełożyć do miseczek. Możesz przechowywać je w lodówce do dwóch dni.

Czytaj także: Przebojowe kotleciki szu szu. Oryginalny pomysł na wyśmienity obiad. Przepis na szybkie danie z kurczakiem

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Orientalny kurczak w cieście. Przepis na szybkie danie w stylu street food. Świetnie smakuje z sosem słodko-kwaśnym lub czosnkowym - Strona Kuchni

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto