- Cieszę się, że kolejny produkt z Małopolski trafi na unijną listę. Tradycyjne produkty są ważnym elementem budowania tradycji i tożsamości regionu – podkreśla Marek Nawara, marszałek województwa małopolskiego.
Obwarzanek krakowski jest tradycyjnym pieczywem, które w początkach swojej tradycji mogło być wypiekane tylko w okresie Wielkiego Postu przez piekarzy specjalnie wyznaczonych w tym celu przez cech.
Obecnie sprzedaje się go nie tylko w sklepach i piekarniach, ale także z charakterystycznych wózków. Obecnie w Krakowie znajduje się około 170–180 wózków obwarzankowych. Średnia dzienna produkcja obwarzanka krakowskiego, sprzedawanego na Rynku Głównym w dni powszednie, wynosi blisko 150 000 sztuk.
Na europejskiej liście są już inne małopolskie produkty: bryndza podhalańska, redykołka i oscypek.
Wnioski z Małopolski oczekujące na rejestrację w Komisji Europejskiej:
1. Chleb prądnicki – chronione oznaczenie geograficzne.
2. Fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca - chroniona nazwa pochodzenia.
3. Jabłko łąckie - chronione oznaczenie geograficzne.
4. Karp zatorski - chroniona nazwa pochodzenia.
5. Kiełbasa lisiecka - chronione oznaczenie geograficzne.
6. Obwarzanek krakowski - chronione oznaczenie geograficzne.
7. Suska sechlońska - chronione oznaczenie geograficzne.
W tym tygodniu: Kino | Koncerty | Teatr | Sport | Wystawy | Imprezy | Kabaret | Festiwal |
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?