Składniki:
|
Wsypuję wszystkie składniki do głębokiej, metalowej miski w kolejności: mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, 4 żółtka, śmietana, roztopione masło (gdy wystygnie), sól oraz spirytus. Do miksera zakładam spiralne końcówki do mieszania ciasta i wszystkie składniki razem mieszam do momentu, aż zniknie sucha mąka i jej składniki.
Całość ma mieć jednolitą konsystencję. Masę wykładam z miski na stół i już ręcznie ugniatam, by nie było grudek w cieście. Ma mieć jedwabistą konsystencję. Przykrywam ciasto miską i czekam około 15 minut, żeby sobie ciasto wchłonęło wszystkie składniki.
Po 15 minutach odkrawam kawałek ciasta i wałkuję cieniutko, by powstał równomierny placek. Radełkiem, lub nożem nacinam prostokąty o wymiarach 3-4 cm szerokości i około 12 cm długości. Jednocześnie w każdym prostokącie robię podłużne nacięcie.
Na gazie ustawiam garnek z olejem i doprowadzam go do odpowiedniej temperatury. Jeżeli wrzucony do oleju kawałek ciasta wypływa na wierzch, olej ma odpowiednią temperaturę. Przygotowuję sobie szeroką i wysoką blachę do ciasta, na której kładę ręcznik papierowy, do odsączenia oleju z wyłowionego później chrustu. Podnoszę każdy prostokąt ciasta i przewlekam jeden koniec przez otwór nacięty w cieście i powstaje surowy chrust o zawijanych do wewnątrz brzegach.
Zobacz również: |
Gdy przygotuję już kilka sztuk zawijasów, wrzucam po cztery sztuki do rozgrzanego oleju. Ciasto od razu wypływa na wierzch i rumieni się z jednej strony. Gdy ma odpowiedni kolor, odwracam go na drugą stronę, by z obu stron był przysmażony. Osobiście lubię ciemny chrust, bo ma fajny smaczek po wystygnięciu i jest chrupki. Po kolei odławiam długimi szczypcami (takimi do grilla) każdą sztukę i układam na blasze wyłożonej papierowym ręcznikiem. Gdy blacha się zapełni, posypuję cukrem pudrem i przykrywam kolejnym papierowym ręcznikiem.
Z podanej porcji składników, wychodzą mi cztery warstwy chrustu, układane na dużej blasze do pieczenia. Przepis sprawdzony. Robiłem wielokrotnie i za każdym razem wychodziły przepyszne. Ostatnio zrobiłem z kilograma mąki i było jedzenia na trzy dni dla całej rodziny.
Życzę smacznego!
Zobacz na MM:Wywiady | Serwis motoryzacyjny | Photo Day - plenery fotograficzne | Blogi | Zdrowie i uroda | Konkursy MM | MoDO | Inwestycje | Recenzje | Rowery |
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?