Nalewka z winogron, nalewka z gruszek, nalewka z brzoskwiń [PRZEPISY NA NALEWKI]
Nalewka z winogron [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z winogron Składniki: 1 kg ciemnych winogron 0,5 l spirytusu 0,5 l wódki 500 g cukru laska wanilii Przygotowanie: Owoce obrać, umyć i porozgniatać widelcem. Przełożyć do słoja. Zalać wódką i spirytusem, i pozostawić w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu na ok. 5-6 tygodni. Od czasu do czasu potrząsać lekko słoikiem. Po tym czasie zlać alkohol do osobnego naczynia i szczelnie zakręcić. Do winogron dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i cukier. Pozostawić na ok. 5-6 tygodni. Co jakiś czas mieszać delikatnie owoce albo potrząsać słojem. Kiedy cukier się rozpuści, dodać zlany wcześniej alkohol i pozostawić na miesiąc. Nalewkę przecedzić, przelać do wyparzonych wcześniej butelek i leżakować przez ok. 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.