Nalewka z pigwy, nalewka z aronii, nalewka z wiśni, orzechówka [PRZEPISY NA NALEWKI]
Orzechówka [przepis]. Zobacz, jak zrobić orzechówkę
Składniki:
0,5 kg niedojrzałych orzechów włoskich w zielonych łupinach
150 g cukru
250 ml wódki
250 ml spirytusu
Przygotowanie:
Orzechy z łupinami umyć i rozdzielić na mniejsze kawałki (można użyć w tym celu np. tłuczka do mięsa).
Przesypać do słoika, dodać cukier i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Orzechy powinny puścić w tym czasie sok.
Następnie dodać wódkę i spirytus i pozostawić wszystko w zamkniętym naczyniu na ok. 4 tygodnie. Od czasu do czasu lekko mieszać lub potrząsać naczyniem, aby wszystkie składniki mogły dokładnie się z sobą połączyć.
Odcedzić owoce przez grube sitko albo kilkakrotnie złożoną gazę. Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i szczelnie zakręcić. Leżakować przez ok. 2 miesiące. Po tym czasie nalewka jest gotowa. Doskonale działa na niestrawność.