Nalewka z pigwy, nalewka z aronii, nalewka z wiśni, orzechówka [PRZEPISY NA NALEWKI]
Nalewka z aronii [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z aronii
Składniki:
1 kg owoców aronii
0,5 l litra spirytusu
0,5 l wódki 40 proc.
600 g cukru
sok z cytryny albo łyżeczka kwasku cytrynowego
laska wanilii
Przygotowanie:
Owoce aronii umyć, osuszyć i zamrozić (najlepiej przez przynajmniej jeden dzień). Następnie odmrozić i przesypać do słoja (część owoców można lekko rozgnieść). Dodać cukier, sok z cytryny (albo kwasek cytrynowy), przeciętą wzdłuż laskę wanilii, spirytus i wódkę. Szczelnie zakręcić i pozostawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu przez około miesiąc.
Od czasu do czasu mieszamy delikatnie zawartość słoja, aby cukier dokładnie się rozpuścił.
Po upływie miesiąca nalewkę odcedzamy przez gęste sitko lub gazę i przelewamy do butelek. Szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka "dojrzała".