Nalewka z pigwy, nalewka z aronii, nalewka z wiśni, orzechówka [PRZEPISY NA NALEWKI]
Jeżynówka - nalewka z jeżyn [przepis. Zobacz, jak zrobić jeżynówkę
Składniki:
1 kg jeżyn
600 g cukru
300 ml spirytusu
250 ml wódki
250 ml rumu
laska wanilii
Przygotowanie:
Owoce przebrać, opłukać i osuszyć na sitku. Przekładać warstwami do słoja przesypując cukrem. Słoik zakręcić i zostawić na tydzień. Następnie dodać spirytus, laskę wanilii i pozostawić na 3 tygodnie w możliwie ciepłym i nasłonecznionym miejscu. Od czasu do czasu mieszać owoce lub potrząsać słoikiem, aby cukier się rozpuścił.
Następnie powstały płyn zlać do butelki, a jeżyny lekko zgnieść i dodać wódkę z rumem. Pozostawić jeszcze na ok. tydzień.
Całość przecedzić przez kilkakrotnie złożoną gazę, wymieszać z odlanym wcześniej spirytusem i przelać do butelek.
Szczelnie zakręcić i pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej na kilka miesięcy, aby nalewka dojrzała.