Nalewka z pigwy, nalewka z aronii, nalewka z wiśni, orzechówka [PRZEPISY NA NALEWKI]
Nalewka z żurawiny [przepis]. Zobacz, jak zrobić nalewkę z żurawiny
Składniki:
6 szklanek żurawiny
1 l wódki
0,5 l spirytusu
3 szklanki cukru
laska wanilii
3-5 goździków
Przygotowanie:
Owoce żurawiny zgnieść, np. przy pomocy widelca. Zalać litrem wódki i pozostawić w szczelnie zamkniętym naczyniu na ok. tydzień.
Następnie owoce wycisnąć przez lnianą szmatkę. Z wywaru odlać szklankę, wlać do garnka, dodać trzy szklanki cukru, laskę wanilii, goździki. Gotować na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Wystudzić, wlać do pozostałej wódki i dodać 0,5 l spirytusu.
Przelać do wyparzonych wcześniej butelek i dokładnie zakręcić. Pozostawić w chłodnym i zaciemnionym miejscu na kilka tygodni.
Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Smakuje doskonale jako samodzielny trunek albo dodatek do dań mięsnych i deserów.