MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to...
fot. Sinan Kocaslan/Getty Images

Najgorsze dodatki do kanapki. Te składniki sprawią, że posiłek z pieczywem będzie niezdrowy i tuczący. Czym je zastąpić?

Najgorsze dodatki do kanapki. Biały chleb

Najgorsza baza kanapki to pieczywo z białej mąki, w tym to barwione na ciemno karmelem (przetworzonym cukrem). Nie ma w nim tego, co w pieczywie wartościowe – błonnika, białka, składników mineralnych, witamin z grupy B. Wysoki indeks glikemiczny tego utraprzetworzonego produktu sprawia, że jedzenie białego chleba i bułek prowadzi do rozwoju otyłości, cukrzycy, chorób serca i niektórych nowotworów. Ochronne działanie ma pieczywo z mąki pełnoziarnistej (razowej) lub tylko częściowo odsianej. Powinna być na pierwszym miejscu listy składników, gdzie mogą znaleźć się także pełne ziarna, otręby i różne nasiona. Warto wybierać chleb na zakwasie – żytni razowy, sitkowy lub staropolski, a także chleby mieszane pszenno żytnie czy bułki na zakwasie.

Zobacz również

Rajd "Rowerem przez Busko-Zdrój". Sezon rowerowy rozpoczęty! [FOTO]

Rajd "Rowerem przez Busko-Zdrój". Sezon rowerowy rozpoczęty! [FOTO]

Pożar budynku inwentarskiego w Zacharzynie

Pożar budynku inwentarskiego w Zacharzynie

Polecamy

Brak pomysłu na urlop? Sprawdź wydanie „Wakacje Last Minute”!

Brak pomysłu na urlop? Sprawdź wydanie „Wakacje Last Minute”!

Ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. To „małe co nieco” zrobisz w 15 minut

Ekspresowe cynamonki z ciasta francuskiego. To „małe co nieco” zrobisz w 15 minut

Tatuaże zajmują ponad 96 procent powierzchni jej ciała! „Królowa życia” umie szokować

Tatuaże zajmują ponad 96 procent powierzchni jej ciała! „Królowa życia” umie szokować