Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najedzeni Fest! będą promować ideę slow food [program, Kraków za darmo]

Redakcja
Staszek Romek / KuchenneWariacje.pl
Kwietniowy Najedzeni Fest! szykuje dwudniową edycję specjalną. 6 kwietnia będzie można spróbować smakołyków slow food. Dzień wcześniej wyświetlony będzie maraton filmowy.

To już czwarta edycja festiwalu kulinarnego Najedzeni Fest! pod hasłem Slow Food. Oprócz promowania idei wolnego gotowania i jedzenia będzie można spróbować i zakupić regionalne smakołyki na zbliżająca się Wielkanoc. Ponadto na stoiskach pojawią się też produkty włoskie i tureckie, w tym najprawdziwsza baklava. Tegorocznym debiutantem na naszym festiwalu będzie m.in. uzbecka restauracja Samarkanda.

Zobacz też: KRAKÓW. Weekend za darmo: imprezy, koncerty, sport i wydarzenia [wstęp wolny]

W czasie festiwalu zaplanowano warsztaty, laboratoria i pokazy na scenie. Smakosze dowiedzą się m.in. jak upiec chleb, przyrządzić pierożki razowe z rybą, francuskie makaroniki z solonym karmelem czy suflet czekoladowy z gorgonzolą. Profesjonaliści wytłumaczą jak przygotować idealne ciasto drożdżowe, a miodosytnicy opowiedzą o rodzajach miodów, także tych pitnych. Będzie też można dowiedzieć się więcej o kawie, a absolwent Le Cordon Bleu zmierzy się z selerem.

Festiwal rozpocznie się w niedzielę 6 kwietnia o godzinie 11 i potrwa do 18 w salach bankietowych Hotelu Forum w Krakowie (ul. Konopnickiej 28). Wstęp wolny. Po imprezie wraz z restauracją Ancora zaplanowano specjalną uroczystą kolację z degustacją win - koszt 150 zł/os.

Dzień wcześniej, 5 kwietnia szykuje się Najedzeni Fest! Movie, czyli nocny maraton kulinarnych filmów dokumentalnych w Kinie Pod Baranami. Wyświetlone będą cztery filmy: Slow Food Story, Więcej niż miód, Kucharze historii (Cooking History) i Jiro śni o sushi. Pierwszy seans zaplanowano na godzinę 21. Bilety można kupić w Kinie Pod Baranami, bilet na całą noc kosztuje 25 zł w przedsprzedaży, 30 zł w dniu projekcji.

Program warsztatów (płatne) i pokazów (za darmo)

Bilety można kupić na stoisku organizatora przy scenie

Sala 1
11.00 – 12.00, Fundacja Partnerstwo dla Środowiska, prowadzący: dr inż. Stanisław Flaga
Warsztaty rodzinne: poznajemy życie pszczół

Dlaczego pszczoły potrzebują hoteli? Od czego zależy smaku miodu? I co by było gdyby pszczoła zimą wyleciała z ula? Degustacja miodów małopolskich. Warsztaty dla rodzin z dziećmi poprowadzi dr inż. Stanisław Flaga ̶ niekwestionowany autorytet w dziedzinie pszczelarstwa i ekspert Greenpeace. Warsztaty organizuje Fundacja Partnerstwo dla Środowiska w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska.

Bilety: 10 zł/os., rodzinny 25 zł. Zapisy: [email protected]

12.15 – 13.00, Laboratorium Slow Food, prowadzący: Andrzej Piskorek (Piekarnia Piskorek) oraz Piotr Chruścicki (domowy piekarz)
Mąka, zakwas, chleb , kwas chlebowy i zakwas na żurek

Mąka, zakwas, chleb , kwas chlebowy i zakwas na żurek – podczas tego laboratorium uczestnicy dowiedzą się, co to jest mąka razowa, pytlowa, tortowa, etc. Poznają oznaczenia związane ze sposobem zmielenia mąki. Uczestnicy skosztują różnych chlebów, dowiedzą się, jak domowym sposobem pielęgnować własny zakwas i jak upiec pyszny chleb w zwyczajnym piekarniku. Dodatkowo przedstawimy, jak domowym sposobem zrobić kwas chlebowy i czym powinien się charakteryzować zakwas na żurek lub barszcz biały. Każdy uczestnik w prezencie otrzyma oryginalny żytni zakwas piekarniczy.

Bilety: 15 zł/os. Zapisy: [email protected], w temacie proszę napisać: CHLEB.

13.15 – 14.00, Coffee Proficiency, prowadzi: Ika Graboń
Kawowe warsztaty sensoryczne dla miłośników smaku i zapachu

Warsztaty sensoryczne to połączenie edukacyjnego cuppingu (metody degustowania kawy przez profesjonalnych testerów) z „domowym” treningiem węchu i smaku. W czasie szkolenia poćwiczymy nosy w ślepych próbach, poznamy techniki i narzędzia, jakimi posługują się testerzy i poznamy podstawy metodologii oceny sensorycznej kawy. W programie m.in.: ćwiczenia z „Le Nez Du Café” i naturalnymi produktami, edukacyjny cupping kaw z segmentu specialty.

Bilety: 15 zł/os. Zapisy: Ika Graboń, tel. 604 576 339

14.15 – 15.00 Przysmaki z Wodnych Ogrodów, prowadzi
Pierożki razowe z wędzoną rybą i warzywami

Bilety: 25 zł/os. Zapisy: [email protected] , tel. 792 609 660, numer konta: 84 1050 1445 1000 0091 3758 0602 Jolanta Bonczak Nogas

15.15 – 16.15, prowadzi Marcin Koch, absolwent prestiżowej Le Cordon Bleu Paris, gdzie jako jedyny Polak otrzymał najwyższe wyróżnienie przyznawane przez akademię kulinarną
Kochane warzywa, seler to nie feler

W menu: velouté z selera i selerowy crème brûlée. Na warsztatach okaże się, że seler to coś więcej niż dodatek do surówek czy wywarów. Uczestnicy przygotują pyszne selerowe velouté, czyli zupę krem z selerowymi kulkami i kozim serem. Do tego wytrawny crème brûlée z selera i oscypka, przykryty chrupiącą, karmelową skorupką.

Bilety: 30 zł/os. Zapisy: [email protected], w temacie proszę napisać: KOCH

16.30 – 17.30 Laboratorium Slow Food, prowadzący: Bartek Jaros (miodosytnik i pszczelarz – Pasieka Jaros), Zdzisław Bartelak (Consonni)
Miody naturalne i miody pitne

W trakcie warsztatów będzie można spróbować przynajmniej pięciu rodzajów miodów naturalnych i trzech rodzajów miodów pitnych. Prowadzący wyjaśnią sztukę rozróżniania miodów, opiszą ich specyfikę zdrowotną i opowiedzą, jak tego samego rodzaju miód (np. miód lipowy lub spadziowy) może różnić się smakiem. W drugiej części warsztatów omówiona będzie typologia trójniaków, dwójniaków i półtoraków oraz degustacja miodu pitnego w wersji musującej z odpowiednio dobranymi słodyczami i ciastami, wytwarzane przez firmę Consonni.

Bilety: 15 zł/os. Zapisy: [email protected], w temacie proszę napisać: MIÓD

17.30 – 18.15 Laboratorium Slow Food, prowadzący Zdzisław Bartelak (właściciel firmy Consonni) oraz Jola Paciepnik (Consonni – kierownik produkcji)
Baby i mazurki wielkanocne

Podczas warsztatów pojawia się różne wersje ciast drożdżowych i bab wielkanocnych, omówione będą rodzaje drożdży (klasyczna drożdżówka, panettone, baba wielkanocna), sposób wyrabiania ciasta, jego dojrzewanie i wypiekanie. Poza degustacją prowadzący zademonstrują praktyczne sposoby przygotowania wspaniałego ciasta drożdżowego. W drugiej części zaprezentowana będzie technika przygotowania mazurków i ich dekoracji, w tym sposób przygotowania oryginalnego kajmaku w miedzianym kociołku.

Bilety: 15 zł/os. Zapisy: [email protected], w temacie proszę napisać: MAZUREK

Sala 2
12.00 – 13.20, Pascal Chevriaux
Makaroniki bez tajemnic

Pascal zdradzi wszystkie tajniki swoich słynnych makaroników z kremem karmelowym i solą morską.

Bilety: 40 zł/os. Zapisy: [email protected], tel. 737 777 734

13.40 – 15.00, Pascal Chevriaux
Makaroniki bez tajemnic

Pascal zdradzi wszystkie tajniki swoich słynnych makaroników z kremem karmelowym i solą morską.

Bilety: 40 zł/os. Zapisy: [email protected], tel. 737 777 734

15.20 – 16.45, Bartek Płócienniak, Twój Kucharz
Curry to nie czary

Tworzenie mieszanki przypraw do curry od podstaw, podstawy robienia hinduskiego sosu curry czerwonego i białego, w wersji wegetariańskiej i z kurczakiem. Na deser suflet czekoladowy z serem gorgonzola.

Bilety: 40 zł/os. Zapisy: [email protected], tel. 737 777 734

17.00 – 18.20, Bartek Płócienniak, Twój Kucharz
Curry to nie czary

Tworzenie mieszanki przypraw do curry od podstaw, podstawy robienia hinduskiego sosu curry czerwonego i białego, w wersji wegetariańskiej i z kurczakiem. Na deser suflet czekoladowy z serem gorgonzola.

Bilety: 40 zł/os. Zapisy: [email protected], tel. 737 777 734

Na scenie
12.00 – 13.00 Adam Chrząstowski

Potrawka z perliczki z suską sechlońską i selerem pod wytrawnym zabaione.

13.15 – 14.15 Marcin Koch

Burak haute couture – carpaccio burak / mus z bryndzy / malinowe coulis / galaretka z cytryny / liście czerwonej cykorii / rzeżucha / mak / liście bazylii / pianka buraczana – sos do macerowania buraka na bazie słodkiego winegret.

14.30 – 15.30 Marcin Wójciak Makiato

Każdy może mieć dobrą kawę w domu. Nie jest to ani trudne, ani drogie. Marcin Makiato Wójciak, Mistrz Polski Brewers 2012 i Wicemistrz Świata Coffee in Good Spirits 2013, zdradzi kilka sekretów jak sprawić by domowa kawa była wyśmienita.

15.45 – 16.45 Jacek Szklarek Slow Food Polska i Wawrzek Maziejuk Figa
Slow Food, na ratunek tradycji.

17.00 – 18.00 Kazimierz Koterba

Z zawodu architekt urbanista, z zamiłowania pszczelarz, mistrz pszczelarstwa. Prowadzi gospodarstwo pszczele od 20 lat. Pierwsza pasieka rodzinna położona była u stóp Pienin w Krościenku nad Dunajcem.  Jak oswoić pszczoły. Jak pobrać miód, co miód i żądło leczy i co to jest rójka.

Anna Kowalska

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto