Celem szkolenia jest wprowadzenie uczestników kursu w świat win tak by po jego ukończeniu mogli świadomie i z pasją dokonywać zakupów, degustować wina jak również łączyć je z potrawami.
Harmonogram Szkolenia :
Podstawowe rodzaje wina
o Wina spokojne (wina białe, czerwone, różowe)
o Wina musujące
o Wina wzmacnianePodawanie wina
o Wybór kieliszków do danego wina
o Wybór stylu otwierania wina
o Dobór narzędzi do otwierania winaPodstawowe szczepy i ich występowanie
o Klasyczne szczepy
o Podstawowe regiony winiarskie
o Czytanie etykietyJak degustować i omawiać wino
o rozpoznawanie win poprawnych w aromacie i smaku
o analiza wzrokowa, smakowa, węchowa
o słownictwo winiarskiePrzechowywanie wina i temperatura podawania wina
o Światło
o Temperatura przechowywania wina
o Wilgotność
o Podawanie wina w odpowiedniej temperaturzeŁączenie wina z potrawami
o Reguły łączenia wina z potrawami
o Łączenie podstawowych elementów kulinarnych z winem
o Omówienie skutków połączeń
Czas trwania kursu: 4 godziny
Liczba degustowanych win: 6
Wartość kursu: 200 zł
Cena kursu obejmuje przygotowanie materiałów, przeprowadzenie szkolenia, obsługę degustacji oraz zakup wina i dodatków kulinarnych. Każdy z uczestników otrzymuje na własność materiały szkoleniowe.
Zajęcia odbywają się w grupach 10-15 osób.
Żeby zdobyć bezpłatne wejście na kurs wystarczy odpowiedzieć na pytanie w komentarzu jako zalogowany użytkownik: Ile wynosi temperatura pokojowa w świecie wina?
Dodatkowo na adres [email protected] wyślijcie swoje imię, nazwisko i nicka z mmkrakow.pl, w tytule wpisując "WINO".
Zwycięzcę wylosujemy w środę, 12.11!
Kurs odbędzie się 15 listopada w Pracowni Pod Baranami
Konkurs wygrywa użytkownik o nazwie nudelka! Gratulujemy! Wszystkie informacje prześlemy mailem.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?