Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Małopolskie smakowanie. Produkt regionalny to jest to!

Agnieszka Aulich
Agnieszka Aulich
Małopolska obfituje w znakomite produkty regionalne
Małopolska obfituje w znakomite produkty regionalne Andrzej Banaś
W naszym regionie to, czym szczególnie możemy się poszczycić, to tradycyjne produkty regionalne, które trudno znaleźć gdzie indziej.

W Unii Europejskiej od 1992 r. funkcjonuje system ochrony, identyfikacji wysokojakościowych produktów rolnych i spożywczych. Produkty te swoją wyjątkowość zawdzięczają określonemu pochodzeniu geograficznemu lub tradycyjnej metodzie wytwarzania.

Jak tworzy się listę produktów regionalnych? Podstawą rejestracji na liście produktów regionalnych jest tradycja jego wytwarzania (min. 25 lat) i szczególna oraz niepowtarzalna jakość, która jest związana z historycznie ugruntowanymi przepisami, metodami produkcji i sposobami przetwarzania czy dojrzewania żywności, które gwarantują wysoką jakość otrzymanego produktu.

Bez obwarzanka nie może się obejść żadna wycieczka do Krakowaarchiwum

Zarejestrowanie produktu na liście nie tylko chroni producentów przed nieuczciwą konkurencją, ale i dostarcza konsumentom rzetelnej i sprawdzonej informacji o produktach. Producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych, oprócz prawa do ochrony nazwy, mogą także na opakowaniach umieszczać symbole świadczące o wyjątkowości produktu.

Wspaniałych potraw i produktów spożywczych, znakomita regionalna kuchnia z małopolskich zakątków nam nie żałuje.

Nie starczyłoby miejsca, aby wymienić wszystkie produkty regionalne z Małopolski. Nasz region w nie obfituje. I tak, mamy znakomite wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Chleb prądnicki prosto z piekarni - co za smak!Andrzej Banaś

Dość powiedzieć, że w samym tylko Krakowie powstają aż dwa produkty zarejestrowane przez Komisję Europejską jako specjalnie chronione produkty regionalne. To przygotowywany na zakwasie żytnim chleb prądnicki oraz słynny obwarzanek krakowski, bez którego nie może się obejść żadna wycieczka do miasta.

Znane i cenione są także jodłownicki kołacz z serem, kukiełka lisiecka, kołacz jurajski, bugle zembrzyckie, sernik jurajski, czy orawskie zawijańce weselne. Także lody nowotarskie i sądeckie mają od lat swoich wielbicieli.

Lody z Nowego Targu mają znakomitą opinię. Także lody sądeckie mają niejednego fanaarchiwum

Produkty mięsne, rybne oraz nabiałowe z Małopolski mają wyrobioną od lat znakomitą markę.

Kto nie słyszał o kiełbasie lisieckiej, szynce z Czernichowa, gęsi zatorskiej, krakowskiej suchej, pstrągu ojcowskim czy zatorskim karpiu?

Nazwa kiełbasy lisieckiej pochodzi z podkrakowskich LiszekJan Hubrich

A zsiadłe mleko z Limanowej, lody nowotarskie czy sądeckie, bundz podhalański czy wreszcie flagowy produkt z Podhala, czyli sławny oscypek?

Prawdziwy oscypek powstaje z owczego mlekaAndrzej Wojnar

Ten ser to przysmak powstający z owczego mleka tylko w naszych górach, podobnie zresztą jak podhalańska bryndza. Tajemnica charakterystycznego, lekko ostrego smaku sera, kryje się w roślinności na miejscu wypasu owiec. Górskie polany, pastwiska i hale porastają gatunki rosnące głównie na Podhalu i rzadko spotykane gdzie indziej.

Oscypek to produkt z tradycją i charakteremŁukasz Kaczanowski

Pstrąg ojcowski smakuje wybornie, a już wędzony to czysta poezja! Warto wiedzieć, ze tradycja hodowli pstrągów w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku, bowiem pierwsza pstrągarnia powstała w 1935 roku.

A tymczasem w Łącku, bardziej znanym z wyrobu śliwowicy (która też jest produktem regionalnym), uprawa jabłek trwa już od XII wieku. Dawniej suszone jabłka z Łącka znane były w wielu krajach europejskich. Dziś łąckie owoce to prawdziwy małopolski rarytas. Wyrazisty smak i zapach oraz wyjątkową soczystość jabłka łąckie zawdzięczają mikroklimatowi Kotliny Łąckiej. Ich „rumieniec” jest wyraźnie mocniejszy od jabłek nizinnych. Znakomicie nadają się również na owocowe soki.

Zator karpiem stoi!archiwum

Zator karpiem stoi! To z tutejszych stawów, których geneza sięga XIV w. na królewskie stoły trafiały karpie.Nic dziwnego, że Zator słynie dziś ze „Święta Karpia”, wielkiego wydarzenia artystyczno-kulinarnego na mapie Małopolski, które promuje gminę daleko poza jej granice. W ciągu trzech dni trwania Święta Karpia do miasta zjeżdża kilkanaście tysięcy turystów. Święto jest okazją, by spróbować podawanego na wiele sposobów karpia np.: „po zatorsku” w śmietanie z grzybami, zieloną pietruszką i serem, marynowanego a także wędzonego. 

Wielką renomą cieszą się miody z Małopolski; od lat mamy już do dyspozycji nie tylko nie tylko miód spadziowy, ale i nawłociowy.

Charsznicka kapusta kwaszona jest znana daleko poza granicami naszego regionu, tak jak i fasola „Piękny Jaś” z Zakliczyna, czy balsam kapucyński, sól wielicka, syropy owocowe, jajko zielononóżki kuropawianej.

Skarb z Doliny Dunajca - fasola "Piękny Jaś"Wojciech Godorowski

Coraz częściej też szukamy miejsc, gdzie za pewną jakością lokalnej kuchni stoi regionalny wystrój. W Małopolsce mamy karczmy, stylizowane dworki, zajazdy czy zagrody nawiązujące do staropolskiej tradycji, gdzie można delektować się regionalnymi daniami.

Warto wiedzieć, że także gotowe dania i potrawy są na liście tradycyjnych specjałów, żeby wymienić choćby niektóre:

  • żurek po krakowsku,
  • barszcz czerwony krakowski,
  • sułkowicką krzonówkę,
  • ziemniaki po cabańsku,
  • pierogi łomniczańskie,
  • moskole,
  • kapustę po góralsku,
  • kluski hałuski

Ofensywa małopolskich produktów regionalnych trwa. Ich smak i wysoka jakość są gwarancją dużego powodzenia wśród rodzimych i zagranicznych konsumentów. Te produkty skosztujesz tylko u nas. Palce lizać!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rowerem przez Mierzeję Wiślaną. Od przekopu do granicy w Piaskach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto