Sobotni Targ Jesienny to pierwsza odsłona sezonowego punktu sprzedaży produktów lokalnych. Namiot targowy przy Powstańców Wielkopolskich pozostanie aż do Bożego Narodzenia. W każdą sobotę w godzinach 8-13 oraz w środy w godzinach 15-18 na stoiskach oferowana będzie naturalna i ekologiczna żywność z Małopolski. Targ będzie miał charakter sezonowy.
KRAKÓW. Weekend za darmo: imprezy, koncerty, sport i wydarzenia [wstęp wolny]
- Zakupy bezpośrednio od producenta gwarantują świeżość i wyjątkowy smak żywności. Do udziału w Targu Jesiennym zaprosiliśmy rolników i wytwórców znanych z Targu Pietruszkowego. Będę również nowi wystawcy, ponieważ chcieliśmy szczególnie poszerzyć ofertę nabiału, tworząc "deskę serów małopolskich" z rożnych zakątków województwa - mówi Bożena Pietras-Goc, kierownik Centrum Marki Lokalnej z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, organizatora targu.
W Krakowie coraz popularniejsza jest idea kupowania świeżej żywności na placach targowych, bezpośrednio od producentów. Oprócz klasycznych targowisk jak Stary i Nowy Kleparz, Plac Imbramowski czy na Placu Nowym organizowane są także czasowe stoiska, jak Targ Pietruszkowy na Rynku Podgórskim.
- W najbliższych planach jest także utworzenie punktu sprzedaży produktów lokalnych na Ruczaju. Szczególnie w tej części Krakowa odczuwalny jest brak targu ze świeżą, dobrej jakości żywnością - zauważa Małgorzata Rudnicka, doradca ds. marki lokalnej z FPDS.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?