Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Małopolska. Żywienie w szpitalach na najwyższym poziomie. Pięć placówek z certyfikatem „Szpitala Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego”

PDZ
Fot. Tomasz Ho£Od / Polska Press
Pięć szpitali z Małopolski otrzymało certyfikaty Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego. Dokument jest ważny przez dwa lata i potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego.

To już trzecia edycja programu pod hasłem: „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. Nagrodzone szpitale z Małopolski to: Szpital Specjalistyczny im. Stanleya Dudricka w Skawinie, Szpital Specjalistyczny im. S. Żeromskiego w Krakowie, Specjalistyczny Szpital Miejski im. G. Narutowicza w Krakowie, Szpital Uniwersytecki w Krakowie oraz Szpital Specjalistyczny im. dr. Rydygiera w Krakowie.

- Celem programu jest upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego - wyjaśniają organizatorzy. - Według obowiązujących przepisów powinno ono być standardem dostępnym w każdym polskim szpitalu, niestety według ekspertów nie wszędzie pacjenci mają do niego odpowiedni dostęp.

Otrzymanie certyfikatu potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej. Certyfikat jest ważny dwa lata.

- Wprowadzenie działań mających na celu poprawę efektywności terapii żywieniowych stosowanych w szpitalach jest niezbędnym elementem niosącym za sobą pozytywne konsekwencje zarówno dla pacjenta, jak i samej placówki. Efektywna terapia żywieniowa w leczeniu pooperacyjnym pacjenta pozwala na ograniczenie powikłań, co przekłada się na koszty leczenia i czas pobytu w szpitalu. Niestety nadal powszechne jest niedożywienie szpitalne. Wielokierunkowe konsekwencje niedożywienia przekładają się nie tylko na efekty leczenia, ale także stan zdrowotny po zakończeniu terapii – wyjaśnia prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Organizatorem programu jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).

FLESZ - 5-dniowy tydzień pracy odejdzie do lamusa?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto