11 z 20
Poprzednie
Następne
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy
Pieczarka blazei
Pieczarka blazei (Agaricus blazei) to grzyb spożywany w daniach, a także stosowany leczniczo w schorzeniach takich jak przewlekłe zapalenie wątroby, hiperlipidemia, miażdżyca, cukrzyca oraz rak.
Jak wynika z analiz badań poświęconych temu grzybowi, m.in. tej opublikowanej na łamach "Advances in Pharmacological Sciences"", wspomaga zwalczanie komórek nowotworowych szyjki macicy, jajników, endometrium, piersi, przewodu pokarmowego. Do zestawu zwyczajowych efektów leczniczych, wspólnych dla wszystkich grzybów, dochodzą też właściwości antyalergiczne, zwłaszcza w stosunku do dermatoz.
Pieczarka blazei chroni ponadto wątrobę u osób z WZW B i WZW C, a także łagodzi stres fizyczny i psychiczny.