Czytaj też: Magda Gessler w Krakowie. Otworzyła "Marcello Ristorante" na Rynku Głównym [ZDJĘCIA]
Gessler w swoim telewizyjnym programie litości nie ma. Taka już jest konwencja tego show, że zawsze zaczyna się od obsztorcowania i doprowadzenia na skraj nerwowego załamania właściciela, kucharzy i kelnerów.
Najpierw wszyscy stoją bezradni w zetknięciu z wielkim kulinarnym światem reprezentowanym przez rzucającą mięsem - dosłownie i w przenośni - panią Gessler, potem garściami czerpią z jej wiedzy i pomysłów. Każda osiedlowa jadłodajnia w try miga zmienia w wykwintny lokal. Oglądalność rośnie, a Gessler, właścicielka już bodaj 21 restauracji, uznawana jest za ogólnopolski autorytet w sprawach gotowania. Sama o sobie mówi zresztą "kreatorka smaku". No to teraz każdy z was może powiedzieć: sprawdzam.
Nowa rewolucja Magdy Gessler: Sielska Zagroda, Nowy Dwór Gdański
Dwie restauracje w jednej stoją kamienicy, Wentzl na górze, Marcello na dole. Na początku chcieliśmy do Wentzla, bo podobno szef kuchni i załoga się nie zmienili, a mieliśmy stamtąd nawet miłe wspomnienia. Ale tyle tam teraz pojawiło się szmatków, kwiatków, płatków, ptifurków i abażurków oraz lamp o podstawach w kształcie wielkich bażantów, że choć na sali nie było żywej duszy, dla nas zabrakło już miejsca. W Wentzlu, w którym kiedyś wisiały obrazy Makowskiego i Pankiewicza, brakuje już tylko ogrodowych krasnali. No, ale Gessler postanowiła, że "będzie tu bardziej drobnomieszczańsko i bez oszczędności, kolorowo, bogato, radośnie". Ratunku!
No więc Wentzl zepchnął nas ze schodów swym nuworyszowskim przepychem, i zostały nam tylko duszne kazamaty restauracji Marcello. Wszędzie zdjęcia i filmowe kadry Marcello Mastroianniego i wszystkich jego kobiet (jakość wydruków pozwala domniemywać, że google był w użyciu), na ścianach paski, na krzesłach kratka, na drzwiach księżyc, gdzieniegdzie kolorowe wzorki, naklejki, w stojącym powietrzu unosi się zapach lakieru. Dużo wszystkiego, nie dwa, a dwieście grzybów w barszczu.
Co było robić, usiedliśmy. Podszedł kelner, słabo zorientowany w temacie, karty nie zna, ale nic dziwnego - to jego pierwszy dzień w pracy. W sumie nie jego wina, że nikt go nie przeszkolił. W notesie pieczołowicie zapisał pełnymi zdaniami zamówienie. Po chwili jednak wrócił zafrasowany. Z notesem. - Przepraszam, mam pytanko. To risotto, to które pani chciała? No to my też mamy pytanko. Ba! Kilka pytanek.
Dlaczego do chrustu z sardynek wybrano ryby na tyle duże, smażono je na tyle krótko i czekano z podaniem na tyle długo, że z chrupkością włoskich sardine fritte nie miały nic wspólnego? Dlaczego ciasto do pizzy jest takie mączne i słodkawe? Dlaczego risotto dosłownie pływało w oliwie, chociaż stała na stole, więc można jej było samemu dodać wedle uznania? I dlaczego jest tak kwaśne i pachnie drożdżami - czyżby podlano je serwowanym tu domowym winem?
Proszę nam tu zaraz wołać właściciela!
Kanadyjski oryginał "Kuchennych rewolucji" - "Restaurant makeovers", szybko zszedł z anteny, bo wiele lokali upadało po interwencji tandemu kucharz i dekorator. Gessler, "kreatorka smaku i stylu", próbuje łączyć obie te funkcje. Z jednej strony zachowuje się chwilami jak Gordon Ramsey, genialny acz krewki szef kuchni, a z drugiej - patrząc po wnętrzach Kamienicy pod Obrazem - jak Philippe Starck, mistrz kiczu, pastiszu i przesady. Szkopuł w tym, że Ramsey nie wypuściłby nigdy z kuchni przystawki, która mrozi ci zęby (antipasti Marcello - wybór marynat ze stojących w chłodni słoików), a Starck, chociaż uszła mu na sucho lampa z podstawą w kształcie karabinu, sam dostałby tutaj oczopląsu.
To jednak prawda, co mówią o rewolucjach, które pożerają własne dzieci.
Marcello, Rynek Gł. 19
Pizza - 22-36 zł
Chrust z sardynek - 28 zł
Antipasti Marcello - 20 zł
Risotto alla millanese - 22 zł
Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Krakowa. Zapisz się do newslettera!
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?