Naturalne, bez sztucznych dodatków, świeże i pyszne – takie są lokalne produkty.
Nie tylko Polska, ale i cały świat od lat docenia lokalnych, małych producentów. W rodzinnych, małych firmach powstają produkty, które zachwycają smakiem i aromatem. Tam nie ma mowy o masowej produkcji. I to czuć w każdym produkcie.
Kupuj w dobrej cenie
Powrót do smaków, jakie znamy z dzieciństwa
Od czasów wydanej w XVII wieku pierwszej polskiej książki kucharskiej nasze zwyczaje dotyczące spożywania i samego przyrządzania posiłków diametralnie się zmieniły. Jednak obecnie wciąż ponad połowa z nas wybiera przede wszystkim smaki tradycyjne, często charakterystyczne dla konkretnego regionu. Jak wynika z badań w dalszym ciągu mniejszość z nas lubi eksperymenty kulinarne – zarówno we własnym domu, jak i w przypadku wyboru profilu restauracji.
Branża spożywcza i gastronomiczna rozwijają się bardzo dynamicznie. Mobilizuje to zarówno producentów żywności, jak i restauratorów do działań pozwalających sprostać rosnącym naszym oczekiwaniom, a tym samym do nowoczesnego i wpisującego się w aktualne trendy podejścia.
Wielu z nich wychodzi naprzeciw i oferuje regionalne, lokalne produkty prosto pod nasze drzwi! Co więcej – w takich internetowych delikatesach bez problemu znajdziemy towary z najwyższej półki nie tylko polskich, ale i światowych producentów.
I to z dostawą prosto pod Twoje drzwi! Jak to możliwe?
Tu z pomocą przychodzą firmy, które specjalizują się w dostarczaniu takich „krótkoterminowych” produktów. Przewóz towarów w odpowiedniej temperaturze pozwala zachować odpowiednią świeżość produktów i oczywiście konieczne właściwości konsumpcyjne. Nierzadko dzięki transportowi chłodniczemu możliwe jest przewożenie niebezpiecznych i delikatnych towarów bez ryzyka ich uszkodzenia lub utraty.
Lokalne produkty – dlaczego warto?
Tradycyjna kuchnia polska przeżywa odrodzenie – aż 85 procent Polaków lubi poznawać polskie lokalne i regionalne potrawy. Kuchnia i produkty regionalne Polakom najczęściej kojarzą się z:
- tradycją (59%)
- smakiem (48%)
- oryginalną recepturą (41%).
Tradycyjne potrawy to również oznaka świeżości (40% badanych), jakości (32%) oraz zdrowia (27%) i ekologii (18%).
Lokalne sklepy, rodzinne gospodarstwa, producenci, zakłady i restauracje chcą coraz bardziej zaznaczać swoją tożsamość regionalną. Każdy region ma swoje nie tylko pyszne i charakterystyczne, ale też ciekawe i nietypowe dania. To nasz kulturowy skarb, który warto odkryć.
Teraz, w dobie internetu, można sięgać po produkty lokalne bez wychodzenia z domu!
Partnerzy Tematu Tygodnia:
- Biegun
- d'APRICENA
- GRECKIE PRZYSMAKI
- ID'EAU
- LOKALNEO
- LOKALNINATURALNI.PL
- Mandat
- SER-MAR
- Silni z natury
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?