W sobotę 19 lipca w Galerii Bronowice przygotowano niezwykłe kulinarne widowisko. Zaproszony mistrz kucharski Zbigniew Kurleto na oczach widzów pokaże, jak się gotuje w ciekłym azocie, ile kolorów może mieć potrawa, czy arbuz musi smakować jak arbuz i zdradzi tajniki fantazyjnego carvingu.
Zobacz też: KRAKÓW. Weekend za darmo: imprezy, koncerty, sport i wydarzenia [wstęp wolny]
Od godziny 12 do 17 szykuje się pyszna przygoda dla małych i dużych. W trakcie sobotnich pokazów kuchni molekularnej kucharze z Krakowskiej Szkoły Restauratorów zadbają o wszystkie zmysły. Ten rodzaj sztuki gotowania wyróżnia się nie tylko oryginalnym smakiem, jest także widowiskowy.
- Będzie okazja, by spróbować potraw w formie kapsułek, koralików i pianek, mrożonych w ciekłym azocie, żelowanych lub smażonych w… wodzie. Każdy będzie mógł zmierzyć się ze specyficzną konsystencją dań i napojów, zupełnie nowymi smakami zamkniętymi w pozornie znanej dla nas formie oraz bogactwem zmian zachodzących na kuchennym blacie. Kawior z arbuza? Sorbet owocowy gotowy w 2 minuty? A może kolorowe spaghetti z whiskey? W kuchni molekularnej wszystko jest możliwe - zapewnia Aneta Kielichowska.
Wszystkich niezwykłych propozycji kulinarnych będzie można oczywiście spróbować. Natomiast ciekawi świata będą mogli zobaczyć, jak zrobić niezwykłe dekoracje rodem z dalekiej Tajlandii i na własne oczy zobaczyć, jak z owoców i warzyw z pomocą ostrego noża powstają prawdziwe dzieła sztuki.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?