Kuchenne Rewolucje w Krakowie. Magda Gessler remontuje "Kolorowe patelnie". Czy jej się to udało? [ZDJĘCIA, MENU, CENY]

Anna Piątkowska
Anna Piątkowska

Wideo

Restauracja "Kolorowe patelnie", w której Magda Gessler zrobiła swoje "Kuchenne rewolucje", z powodu pandemii nie miała jeszcze zbyt wielu okazji, by się przekonać, czy klientom przypadły do gustu zmiany. Menu "Kolorowych patelni" dostępne jest obecnie tylko na wynos, nam udało się zajrzeć do restauracji, sprawdziliśmy jaką metamorfozę przeszło to miejsce.

"Kolorowe patelnie" po rewolucji Magdy Gessler - ZDJĘCIA

- Nie jest łatwo, ale na pewno nie mamy w planach zamknięcia restauracji - komentuje obecną sytuację Kristina, współwłaścicielka restauracji "Kolorowe patelnie".

Wnętrza po metamorfozie zaleconej przez restauratorkę z "Kuchennych rewolucji" pojaśniały, pojawiło się więcej kolorów, które widać także w menu. Odzwierciedleniem tej metamorfozy jest także zmiana szyldu restauracji, która przed przybyciem Gessler nosiła nazwę "Gorąca patelnia", dziś dania z patelni to wciąż znak firmowy choć serwowane pod nazwą "Kolorowe patelnie".

Magda Gessler i jej "Kuchenne rewolucje" w Krakowie

Do menu "Kolorowych Patelni" Magda Gessler wprowadziła chłodnik i kolorową sałatkę z warzyw i owoców - one też czekają na swój prawdziwy debiut, kiedy pojawią się świeże warzywa.

- Bardzo podoba nam się wystrój restauracji, który zaproponowała pani Magda Gessler, jest bardziej kolorowo, ale rezultaty tej rewolucji na razie trudno ocenić - niewiele osób miało okazję przyjść do nas - mówi Kristina. - Dużo osób do nas dzwoniło, pytając, czy można przyjść, kiedy się dowiedziały, że nasza restauracja wzięła udział w "Kuchennych rewolucjach", ale teraz mamy dania tylko na wynos.

Zanim Magda Gessler zrobiła im kuchenną rewolucję

Lokal przy ul. Podwale prowadzą Max i Kristina, młodzi ludzie pochodzący z Ukrainy. Zakochani do Polski przyjechali cztery lata temu, uciekając spod ogarniętego wojną Doniecka. Od tego czasu pilnie uczyli się naszego języka i ciężko pracowali siedem dni w tygodniu po kilkanaście godzin, każdy grosz odkładając na swój wymarzony gastronomiczny biznes.

W „Gorącą Patelnie” włożyli na start 130 tysięcy złotych. Każdego miesiąca muszą też płacić 10 tysięcy czynszu. Niestety klientów nie było widać, czasem przez cały dzień nie zajrzał tam pies z kulawą nogą. Proponowana przez właścicieli kuchnia polska nie trafiła do podniebień gości. Młodzi ludzie nie poddawali się, postanowili poprosić o pomoc Magdę Gessler. Czy zmiany wprowadzone przez słynną restauratorkę pomogą właścicielom "Kolorowych patelni"?

Menu "Kolorowych patelni" po wizycie Magdy Gessler

Sprawdziliśmy, co i za ile można zjeść w "Kolorowych patelniach" - obecnie tylko na wynos.

Dania wprowadzone przez Magdę Gessler:

  • sałatka kolorowa z warzywami i owocami (24 zł)
  • chłodnik litewski (15 zł)
  • carpaccio z pieczonej piersi kaczki z ciepłym pesto zielonym (27 zł)
  • patelnia na biało, czyli boef strogonow z polędwicy wołowej w sosie pieczarkowo-truflowym (59 zł)
  • patelnia na żółto, czyli kurki, pieczona papryka żółta, świeże morele, żółta marchew, ziemniaki (35zł)

W "Kolorowych patelniach" zjecie tradycyjny żurek i adriatycką zupę rybną z owocami morza, sałatkę z piersią kaczki i klasycznego schabowego smażonego na smalcu, pyszne ciasta i specjalność restauracji - kolorowe dania z patelni.

Materiał oryginalny: Kuchenne Rewolucje w Krakowie. Magda Gessler remontuje "Kolorowe patelnie". Czy jej się to udało? [ZDJĘCIA, MENU, CENY] - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie