MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako...
fot. simpson33/123rf.com

Kto nie może jeść jajek? Tym osobom nawet najzdrowsze jajka mogą zaszkodzić. Jeśli jesteś jedną z nich, zrezygnuj lub ogranicz ich spożycie

Osoby chorujące na cukrzycę

Jajka same w sobie zwłaszcza w postaci gotowanej czy jako dodatek do produktów pieczonych nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Jednak wiele dodatków do jajek takich jak majonez czy produktów, do których to jajka są dodatkiem, np. ciast, deserów czy kotletów powoduje nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Przy cukrzycy możesz więc zjadać 1 jajko dziennie, ale najlepiej gotowane, a unikać smażonych oraz Diabetycy powinni więc ograniczyć spożycie jajek do 3-5 w tygodniu i unikać jajek smażonych oraz niezdrowych dodatków. Wskazane jest również częstsze sięganie po białka niż żółtka.

Zobacz również

Będzie 2. część „Akademii pana Kleksa”! Poznajcie szczegóły!

Będzie 2. część „Akademii pana Kleksa”! Poznajcie szczegóły!

Wypadek w Brzeźnicy. DK 44 zablokowana

Wypadek w Brzeźnicy. DK 44 zablokowana

Polecamy

Resort edukacji przyjrzy się zwalnianiu uczniów z lekcji przez rodziców

Resort edukacji przyjrzy się zwalnianiu uczniów z lekcji przez rodziców

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru

Siedzisz godzinami? Pij ten napój. Zapobiegnie rozwojowi cukrzycy i udaru

Rafał Boguski przejął Świt Krzeszowice i przed nowym wyzwaniem czuje ekscytację

ROZMOWA
Rafał Boguski przejął Świt Krzeszowice i przed nowym wyzwaniem czuje ekscytację