V Małopolski Festiwal Smaku
Tomasz Leśniak urodził się w Krakowie. "Papier mistrza" (tytuł mistrzowski) uzyskał po pięciu latach pracy zawodowej. Zanim związał się z krakowskim Sheratonem, szefował kuchniom renomowanych restauracji. Wielokrotnie brał udział w konkursach kulinarnych. Wiele razy sam zasiadał jako członek jury. Gotowanie to jego pasja. I tak jak malarz maluje obrazy, tak on kreuje dania.
Niektórzy nazywają go "futbolowym mistrzem". Gotował dla drużyn piłkarskich mieszkających w hotelu, m.in. dla: Realu Madryt, FC Sevilla, Celtic Glasgow, Blackburn, FC Basel i wielu innych. Od czerwca 2006 roku współpracuje z reprezentacją Polski w piłce nożnej jako szef kuchni. Towarzyszył im podczas meczy wyjazdowych między innymi do: Kazachstanu, Azerbejdżanu, Armenii, Portugalii, Finlandii, Serbii, USA, RPA i Tajlandii.
Próbował prawie wszystkich kuchni świata. Jak twierdzi ciągłe próby i eksperymenty potrzebne są do kulinarnego rozwoju. To co zobaczy i spróbuje w innych państwach, przywozi do Polski i kreuje nowe smaki.
Z Tomaszem Leśniakiem rozmawiamy o pracy kucharza, potrawach i inspiracjach kulinarnych.
Kuchnia sztuką i z duszą artysty
- Gotowanie jest pasją, dlatego nie można powiedzieć, że jest to zawód. To trzeba kochać. Mieć chęć do tworzenia, eksperymentowania. Kucharz jest kreatorem i musi wykreować potrawę od początku do końca. Już w głowie tworzy scenariusz dania, a następnie odtwarza go na talerzu. To tak jak z artystami, którzy wystawiają swoje obrazy na wernisażach, oddając je tym samym do oceny. To samo jest w świecie kuchni. My tworzymy trendy kulinarne, które oceniają goście.
- Kucharz musi chcieć tworzyć ciągle nowe potrawy, wyszukiwać i eksperymentować. Musi umieć zaskoczyć, sprawić, żeby smakowało, było wyjątkowe i niepowtarzalne. Kucharz musi mieć duszę artysty.
Środowisko kucharzy
- Każdy z kucharzy ma swój świat kulinarny, a czasu żeby regularnie się spotykać jest naprawdę niewiele. Kiedy jednak już uda się spotkać, wtedy dzielimy się pomysłami. Należę do Międzynarodowego Klubu Szefów Kuchni Reprezentacji i Kucharzy Klubowych, który zrzesza wszystkich kucharzy reprezentacji z całego świata. To duże pole manewru, aby dzielić się wiedzą kulinarną.
Kuchnia do poznania
- Najlepiej wyjechać do egzotycznego kraju, gdzieś w środku dżungli i móc spróbować tych potraw, które są podawane w miejscowych barach na ulicy. Spróbowanie lokalnej kuchni, to bogactwo smaku. Indie, Brazylia, Argentyna - do tych krajów ciągnie mnie kulinarnie.
Ulubiona potrawa
- Bardzo lubię orientalny, smażony makaron po tajsku: z warzywami, jajkiem, sosem sojowym ostrygowym. To przysmak całej mojej rodziny. Odpowiedni rodzaj makaronu, świeże warzywa, niekoniecznie z mięsem. Natomiast moje ulubione kuchnie to: indyjska, arabska, tajska. Uwielbiam w nich różnorodność przypraw.
Przysmak szefa kuchni
- Nie jest tak, że szef kuchni skłania się ku jednaj potrawie. Tak naprawdę przysmak szefa kuchni tworzą opinie gości, którym one smakują. Kuchnia kreuje, tworzy i podaje. Potrawa musi być dostosowana do gustu osoby, która ją zamawia. Można mieć popisową potrawę, ale chodzi o to, żeby być elastycznym. Tworzymy menu opierając się na gustach gości.
Stek argentyński podawany z sosem malinowo-pieprzowym
- Potraw wartych polecenia jest naprawdę dużo. Z jednej strony polecamy kartę restauracji "The Olive", gdzie proponujemy finezyjne potrawy. Z drugiej SomePlace Else, które charakteryzuje się swobodnym wystrojem i atmosferą sportowego baru. Proponujemy tutaj kuchnię meksykańską, amerykańską, można powiedzieć dania casual.
Tradycja musi być. Polskie dania też
- Jesteśmy w Polsce i nie możemy zapomnieć o naszej kulturze. Można powiedzieć, że w naszej restauracji jest tradycyjna kuchnia polska - z tym, że jest to moja kuchnia polska. W ofercie mamy tradycyjną zupę grzybową, jelenia z kaszą gryczaną, żurek, barszcz czerwony, krokiety.
Kto gotuje w domu?
- Jak chcemy zjeść coś na szybko to wtedy gotuję ja. Ale wolę, kiedy w domu gotuje żona.
Tomasz Leśniak nagrał swój program kulinarny "Spalony", który emituje Kuchnia.tv. Zamieszcza porady i przepisy na stronie www.akademia-kulinarna.pl, którą tworzą szefowie kuchni hoteli Starwood w Polsce. Co roku bierze udział w charytatywnej kolacji, podczas której licytowane są prawdziwe perełki kulinarne, autorstwa szefów kuchni hoteli Sheraton, Westin i Le Meridien w Polsce. W zeszłym roku jego danie zostało sprzedane za 28 tys. złotych. W sumie na rzecz Kliniki Transplantacji Szpiku, Onkologii i Hematologii Dziecięcej we Wrocławiu przekazano 439 tys. złotych.
Informator MM:Teatry | Policja | Noclegi | Kościoły | Rozkład MPK | Wyniki Lotto | Baseny i kąpieliska | Hot spoty | Plan miasta | Kina w Krakowie | Pogoda w Krakowie |
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?