Polecamy

Cała gastronomia od wielu tygodni protestuje przeciwko wprowadzanym przez rząd obostrzeniom, a zwłaszcza formie ustanawiania zakazów: z dnia na dzień, bez konsultacji z nikim, a już na pewno nie z przedstawicielami branży © Fot. Karolina Misztal
[1/2]

Krakowska restauracja na czele pozwu gastronomii o miliard złotych od Skarbu Państwa. Firmy toną, bo rząd je zamknął i nie naprawia szkód

Cała gastronomia od wielu tygodni protestuje przeciwko wprowadzanym przez rząd obostrzeniom, a zwłaszcza formie ustanawiania zakazów: z dnia na dzień, bez konsultacji z nikim, a już na pewno nie z przedstawicielami branży. A branża ta należy do najbardziej sponiewieranych przez pandemię.


Szykuje się rekordowy w dziejach pozew zbiorowy przeciwko państwu. Może chodzić o ponad miliard złotych. W imieniu zdruzgotanej przez pandemię i rządowe ograniczenia polskiej gastronomii przygotowuje go doświadczona warszawska Kancelaria Adwokacko - Radcowska Dubois i Wspólnicy. Liderką grupy pozywającej Skarb Państwa została Dorota Rydygier, właścicielka serwującej dania kuchni francuskiej Restauracji Voila w Krakowie. Wszechstronnego wsparcia udziela powstała w zeszłym roku ogólnopolska Izbą Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP). Do pozwu ma się przyłączyć co najmniej… tysiąc firm, którym rząd zakazał działalności, a nie udzielił wsparcia w pandemii.

Najnowsze wiadomości

reklama