Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków. Uniwersytet Rolniczy wybuduje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności

Redakcja
Tak będzie wyglądać budynek nowego centrum
Tak będzie wyglądać budynek nowego centrum Materiały prasowe
Na początku przyszłego roku ma ruszyć budowa Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności przy krakowskim Uniwersytecie Rolniczym. Stworzenie nowego budynku i jego wyposażenie w potrzebny sprzęt pochłonie łącznie ponad 64 mln zł.

WIDEO: Trzy Szybkie

Nowy obiekt powstanie na należącej do Uniwersytetu Rolniczego działce przy ul. Balickiej, sąsiadującej z Wydziałem Technologii Żywności oraz Wydziałem Inżynierii Produkcji i Energetyki. Siedziba Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnych i Bezpiecznej Żywności będzie mieć ponad 3,1 tys. m kw. powierzchni i zostanie wyposażona w sprzęt do prowadzenia zaawansowanych badań – najnowocześniejszy tego typu w południowej Polsce.

Stworzenie nowego ośrodka ma pomóc krakowskiej uczelni rolniczej w rozwinięciu działalności naukowej i umożliwić bardziej intensywne prace nad rozwiązaniami, których wykorzystaniem mogliby być zainteresowani przedsiębiorcy.

- W ramach jednostki zostaną wydzielone dwa obszary działalności naukowej: gospodarczy, nakierowany na współpracę z przemysłem rolno-spożywczym i komercjalizację wyników innowacyjnych badań oraz niegospodarczy, zajmujący się badaniami własnymi – informuje Izabella Majewska, rzecznik prasowy Uniwersytetu Rolniczego.

W budynku centrum działać ma kilkanaście jednostek prowadzących różnego rodzaju eksperymenty. W nowym budynku zostanie stworzona m.in. linia piekarsko-ciastkarska z magazynem i młynem, minibro­war z leżakownią piw, linią mięsa i ryb, linia mleka oraz linia do produkcji soków, napojów i win. Naukowcy będą mogli skorzystać również z laboratorium mikrobiologicznego, laboratorium technologii przetwarzania odpadów, pracowni gastronomicznej, pracowni komórek pierwotnych oraz pracowni proteomiki, wyposażonej w sprzęt do analizy struktury białek.

Dzięki świetnie wyposażonym pomieszczeniom naukowcy zyskają szansę prowadzenia badań np. z zakresu produkcji żywności bogatszej w składniki odżywcze a pozbawionej alergenów, tworzenia nowych systemów pakowania i magazynowania jedzenia i przetwarzania odpadów pochodzących z przemysłu spożywczego.

Władze Uniwersytetu Rolniczego liczą, że oferta komercyjna centrum zainteresuje m.in. piekarnie, mleczarnie, masarnie, producentów suplementów diety czy twórców systemów opakowań. Swoje badania w ośrodku będą mogli prowadzić nie tylko akademicy, ale również doktoranci i studenci.

Wybudowanie nowego obiektu i wyposażenie go w niezbędny sprzęt pochłonie łącznie 65,4 mln zł. Blisko 40 mln zł na ten cel Uniwersytetowi Rolniczemu udało się pozyskać z funduszy unijnych przyznanych uczelni przez zarząd województwa.

Budowa centrum ma ruszyć na początku przyszłego roku. Z gotowego ośrodka pierwsi akademicy i studenci powinni skorzystać jesienią 2022 roku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kraków. Uniwersytet Rolniczy wybuduje Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności - Dziennik Polski

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto