Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków. Trujące ciastka w Green Caffe Nero. Będą nowe witryny chłodzące

Piotr Tymczak
W Krakowie doszło do zatruć ciastem „zielony mech”
W Krakowie doszło do zatruć ciastem „zielony mech” Fot. 123rf
Firma Green Caffe Nero wydała oświadczenie, że we wszystkich swoich kawiarniach, w tym również w tych w Krakowie, wprowadziła zalecenia sanepidu. Dzieje się tak po zatruciach salmonellą po zjedzeniu ciasta.

Przypomnijmy, że krakowski sanepid ustalił 9 przypadków zachorowania na salmonellozę u chorych, którzy zjedli ciasto „zielony mech” w kawiarni Green Caffe Nero w Krakowie przy ul. Pawiej. Państwowe Powiatowe Inspektoraty Sanitarne do 13 czerwca odnotowały aż 98 przypadków zachorowań związanych ze zjedzeniem ciastek w kawiarniach sieci Green Caffe Nero w całej Polsce. Wśród chorych było 11 dzieci. Poszkodowani jedli jedno z trzech ciast z kremem podawanych w sieci kawiarni: ciasto chałwowe, tort bezowy lub ciasto tzw. „zielony mech”.

- Jest nam bardzo przykro i współczujemy klientom, którzy zachorowali po wizycie w naszej kawiarni. Niezmiennie, zdrowie naszych gości jest dla nas najważniejsze. Jesteśmy w stałym telefonicznym kontakcie z osobami, które zgłosiły nam problemy po spożyciu naszych ciast. Na bieżąco dowiadujemy się o stan ich zdrowia i deklarujemy pełne wsparcie - zapewniają w Green Caffe Nero. - Powołaliśmy dedykowany zespół, który dołoży wszelkich starań, aby maksymalnie wspomóc poszkodowane osoby w procesie administracyjnym ubiegania się o odszkodowanie. Za pośrednictwem naszej firmy ubezpieczeniowej będziemy wypłacać rekompensaty poszkodowanym klientom stosownie do poniesionych strat.

W oświadczeniu firmy Green Caffe Nero czytamy też m.in.: „Jako firma działająca w sektorze gastronomicznym mamy świadomość pełnej odpowiedzialności za bezpieczeństwo oferowanej żywności. Pragniemy podkreślić, że wyciągnęliśmy wnioski i wprowadziliśmy dodatkowe procedury, żeby było bezpieczniej".

W Green Caffe Nero poinformowano też, że we wszystkich kawiarniach tej sieci w pełni wdrożono zalecenia sanepidu. „Dzięki temu przecięto drogi zakażenia, o czym świadczy brak nowych zachorowań, które by nastąpiły po 31 maja 2018 r." - czytamy w oświadczeniu.

„W trybie natychmiastowym wycofaliśmy ze sprzedaży wszystkie ciasta z kremem z naszych kawiarni na terenie całej Polski. Stale oferujemy świeże kanapki oraz poddane obróbce termicznej ciasta sezonowe i quiche, podając je schłodzone wprost z lodówki. Tak jak dotychczas, zgodnie z naszą wewnętrzną procedurą, świeże ciasta dostarczamy do kawiarni dwa razy dziennie, a kanapki oferujemy maksymalnie przez 4 godziny od ich przygotowania, po czym wycofujemy je ze sprzedaży" - informuje Green Caffe Nero. W tej firmie, że wzmożono tam wewnętrzne kontrole w zakresie badania bezpieczeństwa produktów zarówno w piekarni, jak i u dostawców surowców do produkcji naszych bagietek i ciast.

- Pracujemy nad kolejnymi rozwiązaniami w zakresie bezpieczeństwa oferowanej żywności. Niedługo w naszych kawiarniach pojawią się nowe witryny chłodzące, których prototyp jest już w produkcji. Dzięki umieszczonym w nich termometrom klienci będą widzieć jaka panuje w nich temperatura. W przypadku jej wzrostu, powiadomi nas o tym sygnał dźwiękowy - informuje Green Caffe Nero.

Krakowski sanepid ustalił 9 przypadków zatrucia salmonellą u chorych, które są związane ze spożyciem ciasta „zielony mech” w kawiarni Green Caffe Nero w Krakowie przy ul. Pawiej 5. W 8 przypadkach chorzy zostali hospitalizowani w Oddziale Zakaźnym Szpitala Specjalistycznego im. Stefana Żeromskiego w Krakowie (w tym 1 dziecko), a jedna osoba trafiła na Oddział Zakaźny Szpitala im. ks. St. Czartoryskiego w Makowie Podhalańskim.

W Krakowie zostały przeprowadzone interwencyjne kontrole sanitarno-higieniczne w kawiarniach Green Caffe Nero przy ulicach: Pawiej 5, Pawiej 7, Szlak 77. Do zatruć doszło po spożyciu ciasta w lokalu przy ul. Pawiej 5 i tam mandat dotyczył sposobu przechowywania słodkości. W pozostałych dwóch punktach kary były związane z nieokazaniem aktualnych badań lekarskich.

Inspektorzy sanepidu kontrolują punkty Green Caffe Nero i szukają przyczyny zatrucia około setki osób. Państwowe Powiatowe Inspektoraty Sanitarne (PPIS) informują, że ciasta nie były przechowywane w odpowiednio niskiej temperaturze, co może prowadzić do zatrucia.

Na każdy z lokali, w którym służby sanitarne odkrywają wykroczenia, nakładane są kary. Do tej pory w lokalach Green Caffe Nero wystawiono kary w sumie w wysokości 7,5 tys. zł.

ZOBACZ KONIECZNIE:

WIDEO: Dlaczego warto dbać o środowisko?

Źródło: Dzień Dobry TVN, x-news

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto