Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków to miasto smakoszy. Co mają na talerzach mieszkańcy Krakowa? Ulubione kuchnie i dania wielbicieli jedzenia z dowozem [RAPORT]

opr. Magda Smoleń
Wnioski przedstawione w Raporcie Food Trendów Pyszne.pl nie pozostawiają złudzeń — Kraków to miasto smakoszy, niezmiennie pielęgnujących miłość zarówno do dań klasycznych, jak i potraw z najdalszych kulinarnych zakamarków świata.
Wnioski przedstawione w Raporcie Food Trendów Pyszne.pl nie pozostawiają złudzeń — Kraków to miasto smakoszy, niezmiennie pielęgnujących miłość zarówno do dań klasycznych, jak i potraw z najdalszych kulinarnych zakamarków świata.
Które kuchnie są obecnie najpopularniejsze w Krakowie, a które pretendują do miana trendów? Ile trzeba zapłacić za wybrane potrawy? Co najczęściej zamawiają krakowianie? Jakie są ich preferencje? Które z dań należało do ich ulubionych — pizza, pad thai, czy może roślinne nuggetsy? Wnioski przedstawione w Raporcie Food Trendów Pyszne.pl nie pozostawiają złudzeń — Kraków to miasto smakoszy, niezmiennie pielęgnujących miłość zarówno do dań klasycznych, jak i potraw z najdalszych kulinarnych zakamarków świata.

Szeroka gama smaków proponowanych przez krakowskich restauratorów współpracujących z Pyszne.pl sprawiła, że w 2021 roku to właśnie Kraków znalazł się na drugim miejscu w rankingu miast z największą liczbą restauracji w przeliczeniu na mieszkańca, pozostawiając za sobą między innymi Wrocław, Warszawę i Poznań.

Nieprzeciętne jedzeniowe wybory krakowian

Wnioski przedstawione w Raporcie Food Trendów Pyszne.pl nie pozostawiają złudzeń — Kraków to miasto smakoszy, niezmiennie pielęgnujących miłość zarówno do dań klasycznych, jak i potraw z najdalszych kulinarnych zakamarków świata.
W tegorocznym zestawieniu krakowskich food trendów największą popularność zyskał:

  • kurczak po wietnamsku
  • zaraz za nim curry
  • oraz kotlet schabowy

To niemałe zaskoczenie, zważywszy na fakt, że w całym kraju do najczęściej zamawianych na Pyszne.pl potraw należały dania street foodowe, czyli pizza, hamburger i kebab. A skoro mowa o pizzy — bezkonkurencyjnej marghericie — oraz sycących burgerach, w Krakowie za każde z dań użytkownicy serwisu Pyszne.pl zapłacą średnio 34 i 22 zł, czyli mniej niż w Warszawie, gdzie koszt spróbowania tych smakołyków jest wyższy o 2 zł.

Wśród zamawianych przez krakowian dań coraz częściej pojawiają się potrawy kuchni arabskiej, greckiej i meksykańskiej. W tym roku kuchnia grecka, amerykańska i tajska zyskały na popularności w całym kraju ze wzrostem o 18%. Zaraz za nimi uplasowała się kuchnia polska i arabska (+15%).

Krakowscy restauratorzy nie boją się podejmować ryzyka

Zestawienie tegorocznych Food Trendów pokazuje również, że restauratorzy z południa Polski przywiązują niemałą wagę do tego, by oferowane przez lokale dania cechowała różnorodność. Ich zaangażowanie zachęca użytkowników Pyszne.pl do próbowania nieznanych dotąd smaków, w tym popularnej kuchni roślinnej. Jednym z prekursorów serwowania dań bezmięsnych jest właściciel krakowskich restauracji Mazaya Falafel i Mazaya Vegan & Vegetarian, Ali Hanki.
- Kiedy w 2016 roku zakładałem Mazaya Falafel w Krakowie, zastanawiałem się, jaki będzie odbiór. Zarówno kuchnia bliskowschodnia, jak i wegetariańska były w tamtym czasie mocno upowszechnione w Europie, zdążyły też już przyjąć się w Warszawie. Co do Krakowa natomiast – miałem poczucie, że podejmuję spore wyzwanie – tłumaczy.

Na szczęście na rezultaty nie trzeba było dużo czekać, szybko znalazł swoich klientów i wieść o nim szybko rozeszła się po mieście. Dzisiaj ma cztery lokale Mazaya Falafel w Krakowie, a oprócz tego pod koniec 2020 roku zrealizował swoje marzenie – otworzył restaurację Mazaya Vegan & Vegetarian, gdzie oferuje jeszcze większą różnorodność bezmięsnych dań.

Fenomen kuchni roślinnej

Nawiązując do kuchni wegetariańskiej, warto wspomnieć, że Polacy chętnie otwierają się na nowe. Jak podaje tegoroczny Raport Food Trendów Pyszne.pl, poza miłością do klasyki, pod postacią pysznych polskich pierogów i domowych kotletów schabowych, wśród chętnie zamawianych dań znalazły się między innymi potrawy kuchni włoskiej, amerykańskiej, chińskiej, japońskiej i… roślinnej.

W tym roku jedzenie wegetariańskie i wegańskie zyskały na popularności wśród zamówień z dostawą ze wzrostem aż o 49%!

- Moda na dania roślinne spotkała się w Polsce ze szczególnym entuzjazmem. Nie do końca jasne jest, dlaczego te przyjęły się aż tak dobrze. Choć z zasady podchodzimy do nowości ze sporym dystansem, w tym przypadku zrobiliśmy niecodzienne, umykające łatwym uzasadnieniom odstępstwo od tej reguły - komentuje fenomen kuchni roślinnej specjalistka Up-front innovation, Zuzanna Skalska.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kraków to miasto smakoszy. Co mają na talerzach mieszkańcy Krakowa? Ulubione kuchnie i dania wielbicieli jedzenia z dowozem [RAPORT] - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto