Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków: Projekt "Szkolne smaki" - czyli zdrowe żywienie dzieci w szkołach

Martyna Janekowicz
Typowa stołówka szkolna kojarzy się z rozgotowanymi ziemniakami i kotletem schabowym, w którym jest więcej panierki niż mięsa... Nie jest to zbyt apetyczny zestaw, a na pewno nie jest odżywczy. Szkoły, poza realizowaniem programów nauczania, powinny również kształtować w dzieciach i młodzieży prawidłowe nawyki żywieniowe oraz propagować aktywność fizyczną.

W związku z tym sklepiki oraz stołówki szkolne powinny być wzorem do naśladowania. Nie ma w nich miejsca dla produktów i posiłków o niskiej wartości odżywczej, które nie są polecane w diecie cały czas rozwijających się i rosnących uczniów. Pragnąc wspomóc jednostki oświatowe w kreowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych, Fundacja Banku Ochrony Środowiska uruchomiła innowacyjny projekt skierowany do szkół wszystkich stopni, tj. podstawowych, gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych.

„Szkolne smaki” to najnowszy projekt Fundacji BOŚ, realizowany w ramach programu „Aktywnie po zdrowie”. Jest to ogólnopolski cykl konferencji dla dyrektorów szkół i warsztatów kulinarnych dla pracowników stołówek szkolnych, polegający na edukacji w zakresie wprowadzenia do szkół nowoczesnego systemu zdrowego żywienia, zgodnego z zalecanymi normami w żywieniu dzieci i młodzieży. Projekt składa się z dwóch części: konferencyjnej i warsztatowej.

Podczas konferencji, skierowanych do osób odpowiedzialnych za organizację i zarządzanie stołówkami szkolnymi, czyli przedstawicieli jednostek samorządu terytorialnego, dyrektorów szkół oraz intendentów są poruszane zagadnienia dotyczące:

- Regulacji prawnych systemu żywienia w szkołach w oparciu o istniejące przepisy oraz planowane zmiany,
- Zagadnień dietetycznych dotyczących żywienia zbiorowego wraz z normami żywieniowymi dla dzieci i młodzieży,
- Projektów edukacyjnych z tematyki prozdrowotnej realizowanych przez Fundację Banku Ochrony Środowiska, a także Fundację „Szkoła na Widelcu”, które wspierają proces wdrażania nowoczesnego systemy zdrowego żywienia dzieci i młodzieży.

Konferencjom towarzyszą warsztaty kulinarne, adresowane do pracowników stołówek bezpośrednio przygotowujących posiłki. Warsztaty te pomagają w doborze produktów zalecanych przez dietetyków, jak również w doborze zalecanych technik kulinarnych. Warsztaty kulinarne odbywają się w szkołach gastronomicznych współpracujących z organizatorami projektu.

Dotychczas odbyło się już 5 konferencji: w Łodzi, Katowicach, Lublinie, Poznaniu i we Wrocławiu - obecnie będą odbywać się kolejne, w tym w Krakowie.

Więcej informacji o projekcie można znaleźć na stronie "Aktywnie po zdrowie" oraz "Szkolne smaki"..

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto