Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków. Od dziś XV Święto Chleba na placu Wolnica

Bartosz Dybała
Chrupiąca, brązowa skórka, miękki wilgotny środek, do tego zimne masło. Zapach, który przenosi nas w czasy dzieciństwa, do rodzinnego domu.

W ramach imprezy odbędą się, między innymi, prezentacje małopolskich produktów regionalnych i tradycyjnych, degustacje win z winnic Małopolski. Ponadto szereg warsztatów, które pokażą, że dobra kanapka nie musi być tylko z szynką czy serem. Dzieci będą mogły uczestniczyć w codziennych piekarskich warsztatach edukacyjnych dla dzieci „Przy chlebowym piecu - poznajemy tajemnice chleba prądnickiego i obwarzanka krakowskiego”.

Z kolei dla dorosłych zaplanowaliśmy warsztaty z Martą Kubacką (Pochlebstwo) z przygotowywania zakwasu chlebowego, które udowodnią, że wypiek chleba nie jest taki trudny jak się wydaje. Poznamy również tajniki kuchni No Waste, czyli sposobu na to aby czerstwy chleb zamienił się w świeże danie. Poprowadzi je znana blogerka i autorka książek kucharskich - Maja Sobczak. Sabina Francuz, krakowska kucharka i projektantka, która Krakusom znana jest dzięki jej wspaniałym warsztatom kulinarnym, śniadaniom oraz klubowi kolacyjnemu, pokaże nam, że leniwe poranki to idealna pora aby celebrować śniadania. Potem zaś nauczy nas jak gotować dobrze i smacznie, nawet kiedy nie mamy na to czasu.

Program XV Święta Chleba:

piątek, 8 czerwca:

9.00 - otwarcie stosik
17.00 - „On żyje! Domowy wypiek chleba na zakwasie” – opowiada Marta Kubacka (Pochlebstwo)

sobota, 9 czerwca:

9.00 - otwarcie stosik
11.00-13.00 - edukacyjne warsztaty piekarskie dla dzieci „Przy chlebowym piecu - poznajemy tajemnice chleba prądnickiego i obwarzanka krakowskiego”
11.30-12.30 - występ Orkiestry Reprezentacyjnej Kopalni Soli w Wieliczce
12.00 - uroczyste otwarcie XV Święta Chleba
14.00 - rozdanie nagród dla dzieci i pasowanie na młodego piekarza
14:00 - warsztaty kuchni No Waste - jak wykorzystać czerstwy chleb do zrobienia świeżych dań? (prowadzenie: Maja Sobczak)
17.00 - warsztaty kuchni No Waste - jak wykorzystać czerstwy chleb do zrobienia świeżych dań? (prowadzenie: Maja Sobczak)
18.00 - koncert muzyki wiedeńskiej w wykonaniu orkiestry starussowskiej Obligato pod dyrekcją Jerzego Sobieńki

niedziela, 10 czerwca:

9.00 - otwarcie stoisk
11.00 - uroczysta msza w intencji piekarzy i wystawców
11.30-13.00 - edukacyjne warsztaty piekarskie dla dzieci „Przy chlebowym piecu - poznajemy tajemnice chleba prądnickiego i obwarzanka krakowskiego”
14.00 - rozdanie nagród dla dzieci i pasowanie na młodego piekarza
14:00 - warsztaty „Chleb na wagę złota” (prowadzenie: Sabina Francuz)
17.00 - warsztaty „Chleb na wagę złota” (prowadzenie: Sabina Francuz)
18.00 - zakończenie Święta Chleba.

ZOBACZ KONIECZNIE:

WIDEO: Magnes. Kultura Gazura. "Zimna wojna" oraz koncert Lenny'ego Kravitza

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto