Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków. Małopolski Festiwal Smaku 2015. Sprawdź program!

Angelika Witkowska
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne Anna Kaczmarz
Dobiega końca kulinarna podróż po Małopolsce. Impreza jest największym regionalnym wydarzeniem promującym małopolskich producentów i ich wyroby. Małopolskim smakom towarzyszyć będą występy lokalnych artystów.

Wszystkie produkty nagradzane przez dwa miesiące przez gości festiwalu i komisję konkursową, teraz będziemy mogli przez dwa dni próbować na placu Wolnica w Krakowie. Ich twórcy przyjadą z Wieliczki, Oświęcimia, Wadowic, Miechowa, Nowego Targu, Tarnowa i Starego Sącza. Będzie z czego wybierać. Na stołach pojawią się smakowite sery, miody, soki, wędliny, pieczywo, ryby, przetwory z owoców i warzyw, wypieki i gotowe dania.

Także kucharze i blogerzy przygotowywać będą dania z regionalnych i tradycyjnych produktów. Każdy, kto odwiedzi w sobotę i niedzielę plac Wolnica, ma szanse posmakować tych wyjątkowych specjałów prosto z festiwalowej kuchni.

Na muzycznej scenie wystąpią lokalni artyści związani z Małopolską, a wśród nich gwiazda niedzielnego popołudnia - nowosądecki zespół Lachersi - uczestnik telewizyjnego programu"Must be the music".

W sobotę festiwal rozpocznie się od pokazów gotowania. Degustację przysmaków umili zespół Jazz BandBall Orchestra. O godz. 12.30 odbędzie się wspólne gotowanie, podczas którego usłyszymy zespoły Snow Dog, Krafcy oraz Cheap Tobacco.

W niedzielę smakosze mają ostatnią szansę na spróbowanie festiwalowej kuchni. Od godziny 10 będą pokazy gotowania i degustacja. O 10.10 rozpocznie się koncert zespołu Motylska & Bolek. O 13.30 usłyszymy Time For Funk. Rozstrzygnięcie konkursu i plebiscytu "Małopolski Smak" oraz wręczenie nagród przez marszałka województwa małopolskiego odbędzie się o godz. 16.30. Aby wziąć udział w konkursie, trzeba przedstawić potrawę lub produkt spożywczy własnej produkcji w odpowiedniej kategorii. W zeszłym roku Grand Prix otrzymały Zakłady Mięsne Elimex z Młoszowej za "Mięsiwo z pieca". W tym roku w walce o tytuł zmierzą się m.in. miód nektarowo-spadziowy, twarożek rzuchowski, wędzony ekologiczny udziec z indyka, kiełbasa z fasoli Piękny Jaś, pasztet z bobu z dodatkiem sosów, czy razowiec lipnicki. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku to nie tylko honorowe wyróżnienie, ale istotna rynkowa rekomendacja firm i produktów, którą mieszkańcy regionu kierują się podczas zakupów. Nagrody tradycyjnie przyzna również publiczność festiwalowa, która będzie głosować wedle kategorii: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz potrawy "jak u mamy".

Gwiazdą festiwalu będzie zespół Lachersi. Muzycy grają tradycyjne melodie lachowskie ozdobione barwnymi dźwiękami trąbki i klarnetu we współcześnie brzmiących aranżacjach. Rozpoczną koncert o godz. 16. Zespół z serca Beskidu Sądeckiego pojawił się w popularnym muzycznym show - Must Be The Music. - Wokal jak dzwon - mówił Adam Sztaba. - Bardzo dobry bas, bardzo dobra gitara, to wszystko szlachetne - oceniała Kora. Grupa doszła do finału.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto