Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków będzie miał swoje jadalne kubki. Wkrótce otwarcie nietypowej zupiarni

Bartosz Dybała
Bartosz Dybała
Chlebowe, wypiekane kubki do zup, bo o nich mowa, to nietypowy produkt marki Soup Culture, który został przez nich stworzony i opatentowany. Od początku działalności firmy, do dzisiaj, zupiarnie Soup Culture działają już w 10 krajach. Jest wśród nich Polska. W tym roku, w październiku, do grona miast, w których są już dostępne jadalne kubki, dołączy Kraków.

FLESZ - ZUS weryfikuje wypłacane świadczenia antykryzysowe

Pasjonaci zdrowego żywienia z Krakowa otworzą swoją zupiarnię 16 października, przy ul. św. Sebastiana 10, w Śródmieściu. W ofercie, na początek, będzie ponad 50 smaków, komponowanych w tygodniowe menu kremowych zup, gotowanych bez dodatku mięsa, chemii spożywczej, polepszaczy smaku czy mącznych zagęstników.

- Główną ideą Soup Culture jest promowanie zdrowia, więc dania tworzone są ze świeżych i zbilansowanych produktów, często sezonowych, a to, co robi na gościach największe wrażenie, to opakowanie, w którym kremy są serwowane. Jadalne, świeżo wypiekane kubki składają się z wybranego rodzaju mąki (pszenna, pełnoziarnista, bezglutenowa) z dodatkiem wody, oleju roślinnego, i przypraw - czytamy w komunikacie, rozesłanym do mediów.

Atrakcyjną, kolorową gamę barw osiąga się poprzez dodanie soku lub proszku z warzyw czy alg: buraków, marchewki, spiruliny. Zupy i kubki przygotowywane są w zasięgu wzroku klientów, zatem wizyta w Soup Culture jest niekiedy, poza logicznym efektem zaspokojenia głodu, atrakcją samą w sobie.

- Klienci nagrywają proces wypieku kubków i przekazują dalej wieść o tym, że kiedy się chce eko-logicznie, to można - czytamy w informacji prasowej.

Soup Culture

Firma rozpoczęła swoje istnienie w Kijowie, w 2014 roku, i miała prosty cel - ograniczyć używanie naczyń jednorazowych, wykonanych z materiałów sztucznych w gastronomii street foodowej. Ponadto chciała wprowadzić na rynek zdrowy, wegetariański produkt, dostępny w wygodnej formie, jako alternatywę dla coraz gorszej jakości fast foodu.

W tym celu stworzyła własną technologię produkcji jadalnych naczyń i rozpoczęła zagraniczną ekspansję. Pierwszym krajem, który miał swoje Soup Culture poza Ukrainą, była Polska. To tutaj przyjechał z Kijowa twórca pieca do jadalnych kubków i tu stworzył produkcję maszyn, które wyróżniają markę na rynku gastronomicznym. Stworzona w Warszawie produkcja zaopatruje w piece wszystkie lokale Soup Culture w Polsce i za granicą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kraków będzie miał swoje jadalne kubki. Wkrótce otwarcie nietypowej zupiarni - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto