Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kraków AGH. Wiązką jonów w ziarnko słodu, ale czy piwo będzie od tego lepsze?

Piotr Rąpalski
Piotr Rąpalski
Klub Studio 2020 - uroczyste otwarcie browaru AGH
Klub Studio 2020 - uroczyste otwarcie browaru AGH Aneta Zurek / Polska Press
Minął rok od symbolicznego odszpuntowania pierwszej beczki piwa z Browaru Górniczo-Hutniczego (BGH), którego właścicielami są między innymi studenci, absolwenci, pracownicy i sympatycy Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie.

FLESZ - Polski start Amazona

Z okazji pierwszych urodzin, Browar otrzymał nietuzinkowy prezent od członków Koła Naukowego Metaloznawców Wydziału Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej AGH. Przygotowali oni niezwykle ozdobione ziarno słodu pszenicznego, na którym za pomocą wiązki jonów Ga+ wycięty został znak Browaru Górniczo-Hutniczego. Ziarno zostało sfotografowane przy użyciu skaningowego mikroskopu elektronowego.

Jeszcze przed swoimi pierwszymi urodzinami, Browar zdobył nagrody w trzech konkursach: platynowy medal za Pils BGH w konkursie Meininger’s International Craft Beer Award 2020, złoty medal za Pszeniczne BGH w konkursie Good Beer podczas Polskiego Kongresu Browarniczego oraz srebrny medal za APA BGH w Konsumenckim Konkursie Piw Krasnystaw 2020.

W minionym roku uruchomiono również produkcję ekskluzywnej linii produktów w beczkach dębowych. Uwarzone w BGH piwo przelano na kilka miesięcy do beczek pozyskanych od nowego partnera: Dubliner Irish Whiskey. Piwa wytwarzane w tej technologii są oznaczane jako barrel aged.

W ciągu 12 miesięcy zespół piwowarów opracował receptury i uwarzył piwo w 12 stylach: Pils, Pszeniczne, Red Ale, Dunkel, Marcowe, Koźlak Majowy, APA, Miodowe, Blonde Ale, Imperial Baltic Porter, Imperial Baltic Porter Barrel Aged, Baltic Porter Barrel Aged.

BGH to lokalny browar rzemieślniczy, który przy wytwarzaniu piwa stosuje wyłącznie naturalne składniki: wodę, słód, chmiel i drożdże. Dodatkowo BGH stosuje w większości receptur wyłącznie polskie odmiany chmielu. Ponadto piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kraków AGH. Wiązką jonów w ziarnko słodu, ale czy piwo będzie od tego lepsze? - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto