I MAŁE Najedzeni Fest!, 16 marca, palarnia kawy Coffee Proficiency
Festiwal kulinarny Najedzeni Fest! pokazuje, czyli cykliczne pokazy gotowania, degustacje i prezentacje przysmaków od lokalnych producentów pokazuje, że gotować i dobrze zjeść lubi naprawdę dużo ludzi. W ramach spotkań prezentowane są także nowe restauracje i bary, dzięki czemu miłośnicy jedzenia na mieście mogą być cały czas na bieżąco.
Zobacz też: 11. Festiwal Podróżników Trzy Żywioły - Kraków 2014 [program, bilety, zdjęcia]
Chcąc sprostać kulinarnym wymaganiom krakowian, organizatorzy zdecydowali się na wprowadzenie nowej formuły festiwalu i do głównego grafika dodać szereg mniejszych edycji pod tytułem MAŁE Najedzeni Fest! Będą to spotkania w kameralnych i oryginalnych miejscach z ciekawym menu i wystrojem, gdzie można się smacznie najeść, również oczami. Każda edycja będzie miała hasło przewodnie.
- Chcemy, aby narzucony kierunek poszukiwań kulinarnych łączył się z porą roku bądź trendem we współczesnym gotowaniu. Każda edycja MNF! to pokaz kreatywności i umiejętności 6-8 kucharzy, blogerów i amatorów, degustacja kawy i win połączone z piknikiem i muzyką - zdradza Katarzyna Pilitowska. - 16 marca podczas pierwszej edycji MNF! kucharze, blogerzy i amatorzy zmierzą się z tematem „Kipi kasza, kipi groch”, udowadniając, że kasze i warzywa strączkowe są niesłusznie zapomnianymi produktami w naszej kuchni - dodaje.
Zobacz też: Kraków na weekend - sprawdź, co się dzieje
Pierwsza edycja zostanie zorganizowana na terenie dawnych Zakładów Miraculum przy ulicy Zabłocie 23, w palarni kawy Coffee Proficiency. W menu goście znajdą pomysłowe dania z kasz i roślin strączkowych - na słodko i na słono. Na stole pojawią się m.in placuszki z grochu i placuszki krewetkowe z nadzieniem z fasoli, jaglane ciasto z żurawiną, pozole, zupa z bobu, sojowe albondigas czyli pulpety, wegańskie brownie, halvas - greckie ciasto z kaszy manny, migdałowe ciasteczka z kaszy manny, słone serowe gwiazdki z kaszy kukurydzianej z ziołami, ciasto marchewkowe z kaszy manny z kremem i bakaliami, jabłecznik z kaszy jęczmiennej, hummus, pasty z fasoli piękny Jaś i zielonego groszku, sałatka z pęcaku, mamałyga ze szpinakiem okraszona bryndzą kozią, a gotujący zapowiadają wiele niespodzianek.
Na I MAŁE Najedzeni Fest! zaprezentują się:
- Book me a cookie: Asia Mentel
- Gotowanie z pasją: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz
- Molino.com.pl: Tortillas Molino Marta i Jesus
- Hummus Amamamusi i projekt Zupodajnia: Bart Suder i Kasia Pilitowska
- Jadalnia: Aga Godek
- ekologiczne tradycyjne sery kozie od Maziejuków: Wawrzek Maziejuk
Dla gości przygotowano także warsztaty prowadzone przez najlepszych polskich baristów z Coffee Proficiency - Coffee in Good Spirits, którzy pokażą jak łączyć kawę z alkoholem, przygotować drinki i jakie są alternatywne metody parzenia tego aromatycznego napoju oraz warsztaty cuppingu, czyli sensorycznej oceny kaw.
W ramach klasycznych spotkań z cyklu Najedzeni Fest! zaplanowano także: 6 kwietnia - SlowFood, 22 czerwca - Lokalnie, 27 października - Wino. Dodatkowo organizatorzy planują wydłużyć festiwalowe edycje do trzech dni z pokazami filmów o tematyce kulinarnej w przededniu kulinarnego święta. Dodatkowo, jesienne spotkania będą poszerzone o dodatkową część poświęconą winu i winnicom.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?