18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kartuzy. Tak gotują kaszubskie gospodynie

(ds)
Skończył się Wielki Post, nastał czas przygotowań do świąt. Wspólne biesiadowanie jest jednym z elementów łączących pokolenia i rodziny. Podczas IV pokazu stołu wielkanocnego połączonego z kiermaszem świątecznym. potrawy przygotowały panie z kół gospodyń wiejskich z gminy Sierakowice.

Na tradycyjnym wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, białej kiełbasy, żuru, pieczystego, wszelkich sałatek i ciast. Jak podają je gospodynie z Sierakowic - warto zapoznać się z przepisami i dekoracjami.

>>> ZOBACZ Jak przystroić świąteczny stół

Pieczona biała kiełbasa
Składniki: biała surowa kiełbasa, cebula, czosnek, ziele angielskie,

Formę do pieczenia wysmarować smalcem i ciasno ułożyć w nim białe kiełbasy. Ponakłuwać dosyć gęsto wykałaczką, aby podczas pieczenia z kiełbasy wyciekła woda. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Obrać kilka ząbków czosnku. Kiełbasę obłożyć krążkami cebuli i plasterkami czosnku. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 h najpierw pod przykryciem, potem odkryć, by się zrumieniła. Podawać na zimno lub na gorąco z ćwikłą z chrzanem.

jajka na cztery sposoby

Skłądniki: jajka ugotowane na twardo, natka pietruszki, rzeżucha, kiełki słonecznika, pomidorki koktajlowe


farsz 1: szprotki w oleju utarte z żółtkami jajek
farsz 2: pieczarki starte na tarce (grube oczka), podsmażone na maśle, wystudzone i wymieszane z żółtkami jajek, majonezem i doprawione pieprzem

farsz 3: żółka jajek ugotowanych na twardo zmiksowane z majonezem, wymieszane z musztardą, drobniutko posiekanym szczypiorkiem

farsz 4: drobno posiekane plasterki wędzonego łososia, zielone oliwki i koperek, wymieszane z kremówką, doprawione pieprzem.

Ugotowane i obrane jajka przeciąć wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka (do farszu 4 nie trzeba wyjmować). Napełnić je przygotowanymi farszami.



Ogórki z bazyliowym serkiem

2 ogórki, 125 g twarożku, 1 łyżka jogurtu, 2-3 ząbki czosnku, kilka liści bazylii, sól, pieprz

Pokroić ogórki w długie pasy. Wymieszać twarożek z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekanymi drobno oliwkami i bazylią. Doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być pikantna. Posmarować plastry ogórków i ozdobnie zwinąć. Podawać schłodzone.

Przepisy Barbary Węsierskiej z KGW w Lisich Jamach


Zakwas na żur

2 szkl. żytniej mąki razowej, 2 kromki czerstwego chleba razowego, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 2 liście laurowe, łyżka soli, 5 ząbków czosnku
Czosnek obrać i pokroić. Mąkę wsypać do słoja, zalać 3 szklankami gorącej wody i wymieszać. gdy wystygnie, dolać litr zimnej wody i dodać chleb, czosnek i sól oraz inne przyprawy. Słó obwiązać ściereczką i na 5-6 dni odstawić w ciepłe miejsce.

Po odcedzeniu, żur szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce.




Schab w boczku z ziołami

Składniki: 1 kg schabu, 20 dag wędzonego boczku w plastrach, cebula, dwa ząbki czosnku, pół litra bulionu warzywnego, łyżka masła, pół szklanki oliwy lub oleju, sól, pieprz, natka pietruszki oraz majeranek i rozmaryn - mogą być suszone
Schab umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i cebulą. Następnie schab obłożyć plasterkami boczku i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nicią. Zioła drobno posiekać i wymieszać z oliwą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim przygotowany schab.
Piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. podlewając bulionem i sosem ziołowym.
 


Bioderka z kurczaka a la zrazy

Bioderka od kurczaka bez kości rozkroić posypać przyprawami do kurczaka. Do każdego bioderka dodać po jednym plasterku boczku wędzonego, cebuli, marchewki, grzyby, ogórka kiszonego.
Następnie zwinąć jak zrazy , położyć na blachę bez przykrycia. Włożyć do piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę i 30 minut.

Przepisy Ludwki Meronk

Mazurek wielkanocny królewski

Składniki: 
40 dkg masła
, 40 dkg mąki - 20 dkg mąki, 20 dkg krupczatki mąki
, 15 dkg drobno posiekanych migdałów lub orzechów
, starta skórka z 1 dużej cytryny
, 4 żółtka ugotowane na twardo
1 żółtko surowe
, szczypta soli


Masło ucieramy w makutrze na pulchną masę, dodajemy przetarte przez sitko ugotowane na twardo żółtka i jedno surowe rozcieramy,dodajemy cukier, skórkę starta z 1 cytryny, posiekane migdały lub orzechy, sól.
Dodajemy mąkę zagniatamy ciasto i pozostawiamy w chłodnym miejscu na co najmniej 1 godzinę.
2/3 ciasta układamy na blasze wysmarowanej masłem i lekko posypanej mąką z reszty ciasta wytaczamy wałeczek grubości ołówka i układamy na wierzchu dookoła mazurka. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy na żółty kolor. Po upieczeniu lekko studzimy.
Następnie nakładamy polewę czekoladową i dekorujemy według własnego pomysłu.
 
 

Polewa czekoladowa;

200 g dobrej gorzkosłodkiej czekolady
1/4 szklanki wody, 1/3 szklanki śmietanki kremowej 3 łyżeczki masła.
Czekoladę rozpuścić w wodzie na małym ogniu, dodać śmietanę i masło. Chwilę podgrzewać by masa miała konsystencje gęstego miodu. Należy natychmiast wylać na upieczone ciasto ( bo zgęstnieje) i udekorować według własnej inwencji.
 
 


babka piaskowa

25 dag masła + do formy
, 20 dag cukru pudru + do posypania, 
cukier waniliowy
, 5 jajek
, sok i skórka otarta z cytryny, 
20 dag mąki + do formy, 
10 dag mąki ziemniaczanej
, łyżeczka proszku do pieczenia, 
10 dag zmielonych orzechów
Mmasło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. kolejno wbijamy żółtka, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Wsypujemy oba przesiane rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy orzechy, mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z masą. Ciasto wkładamy do natłuszczonej i przesypanej mąką formy z kominem. Pieczemy ok 1 godz. w temp. 180 st. studzimy i posypujemy cukrem pudrem. 




Roladki w galarecie



75 dag filetów (morszczuk, mintaj, dorsz), 
łyżka soku z cytryny, 
mała bułka namoczna w mleku,
2 szkl. wywaru z warzyw,
2 jaja, 2 cebule, liść laurowy, 
ziarnka pieprzu i ziela, 
łyżka żelatyny


farsz:
 2 duże cebule
25 dag pieczarek, 
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
, 2 łyżki masła, 
sól , pieprz


do dekoracji:
cytryna, 
dodatkowo: mogą być jajka i zielona pietruszka


Wywar zagotować z dodatkiem cebuli, liścia laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. pod koniec doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Cebule i pieczarki drobno pokroić, usmażyć na maśle. Filety z ryby i odciśniętą z mleka bułkę zemleć w maszynce, wbić jajka, doprawić, wyrobić. Masę rybną włożyć na zwilżoną lnianą ściereczkę i uformować prostokąt, posypać posiekaną natką usmażoną cebulą i pieczarkami. zwinąć, owinąć zwilżoną gazą, związać na obu końcach, ułożyć w rynience do ryb, zalać wywarem i gotować na bardzo małym ogniu 40-50 min. Zostawić w wywarze do ostygnięcia, po wyjęciu zdjąć gazę, roladę pokroić w plastry. Przecedzony wywar zagotować, dodać rozpuszczoną żelatynę, doprowadzić ponownie do wrzenia. Odrobinę galarety wylać na półmisek a gdy zastygnie, układać roladki. Zalać ponownie galaretą, pozostawić do ostygnięcia. Udekorować.




Ciasto czekoladowe
25 dag czekolady, 
25 dag masła, 
25 dag miałkiego cukru, 
6 jajek, 
25 dag zmielonych orzechów laskowych, 
12,5 dag świeżego miękiszu chleba, 
utarta skóra z dwóch pomarańczy
, trochę marmolady pomarańczowej
, masło i mąka do formy


Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Przestudzić czekoladę. Ubić masło, a następnie stopniowo wsypywać cukier. Gdy masa będzie puszysta, dodawać po jednym jajku za każdym razem dobrze ubijając. Wciąż ubijając dodawać czekoladę, potem orzechy i chleb przetarty przez sitko. Na końcu połączyć ciasto ze skórką pomarańczową, przełożyć do formy i wygładzić. Piec na środkowej półce piekarnika przez 2-25 min. w temp. 190 st. Ostudzić ciasto w formie, wyjąć , przekroić wzdłuż na pół i posmarować marmoladą. Przykryć drugą warstwą. Najlepiej polukrować i udekorować wg własnego pomysłu.

>>> SPÓJRZ jak zrobić kolorowe stroiki i ozdoby wielkanocne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto