Kilogram karpia zatorskiego w hurcie kosztował w tym roku 10zł, natomiast w sklepie mogliśmy zapłacić nawet 14zł. Cena hurtowa była o wiele niższa niż w roku poprzednim.
Na polskim rynku pojawia się wiele podrobionych ryb. Jak rozpoznać prawdziwego, zatorskiego karpia?
Najlepiej jest udać się bezpośrednio do Zatora, gdzie na specjalnie przygotowanych stoiskach można było nabyć lokalnego karpia na surowo lub przyrządzonego na parę sposobów.
Dodatkowo warto wiedzieć, iż produkcja karpia zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin - Zator, Przeciszów oraz Spytkowice. Gminy realizują projekt "Dolina Karpia" już od 2003 roku, a stawy, w których hodowane są ryby, objęte są ochroną.
Karpie po odłowieniu i przed sprzedażą są magazynowane w wodzie przepływowej pochodzącej z górskiej rzeki Skawy.
Od roku 2011 karp zatorski wpisany jest na listę produktów chronionych. Dołączył do listy ponad 1000 podobnych, objętych ochroną Unii Europejskiej produktów. Zawdzięcza to tradycyjnemu pochodzeniu oraz oryginalnej recepturze oraz produkcji.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?