MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przez wieki podstawą wieczerzy wigilijnej były dania z ryb...
fot. Joanna Urbaniec

Karp z chałką i przekładaniec krakowski, czyli Wigilia po krakowsku. Te tradycyjne dania pojawiają się na świątecznym stole

RYBA

Przez wieki podstawą wieczerzy wigilijnej były dania z ryb słodkowodnych. Obecnie kulinarnym symbolem wigilii jest karp. To stosunkowo nowa tradycja – sięga końcówki lat 40. XX wieku, a pomysłodawcą wprowadzenia karpia na wigilijne stoły miał być minister przemysłu Hilary Minc.

Zazwyczaj podaje się go obsmażonego w panierce. W niektórych krakowskich domach jada się karpia po żydowsku: obgotowane w wywarze rybnym kawałki mięsa podaje się w galaretce rybnej, z cebulą, migdałami, rodzynkami. Drugą ważną rybą na świątecznym stole jest śledź marynowany w przeróżnych dodatkach.

Wyjątkiem na skalę krajową jest serwowanie do karpia chałki (lekko słodkie ciasto drożdżowe) zaplecionej w tradycyjny warkocz.

Zobacz również

Przejażdżka rowerowa z piłkarkami ręcznymi i koszykarzami w Kielcach

Przejażdżka rowerowa z piłkarkami ręcznymi i koszykarzami w Kielcach

Na pomoc bobrowi. Zwierzę uratowane z potrzasku [ZDJĘCIA]

Na pomoc bobrowi. Zwierzę uratowane z potrzasku [ZDJĘCIA]

Polecamy

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej

O liście lektur nieczytanych i braku wizji. Ważne rozmowy o podstawie programowej

Stan zdrowia dziecka 13-latki bez zmian. Dziewczyna została już wypisana ze szpitala

Stan zdrowia dziecka 13-latki bez zmian. Dziewczyna została już wypisana ze szpitala

Masz takie objawy? To może być jedyna oznaka choroby tarczycy

Masz takie objawy? To może być jedyna oznaka choroby tarczycy