Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp dobrze wpływa na nasze stawy

Katarzyna Janiszewska
Wiele osób wcale za karpiem nie przepada. Bo śmierdzi mułem, bo ma dużo ości, jest taki banalny i pospolity. Błąd! Ci, którzy tak mówią, po prostu karpia nie znają. Wbrew stereotypom, to ryba delikatna, zdrowa i dietetyczna, a przyrządzić ją można na setki sposobów.

Leszek Kawa ze Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Małopolskich to wielki orędownik przywrócenia karpia do łask. Przekonuje, że powinniśmy jeść go nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok. A najlepiej, karpia zatorskiego - to ryba, która w dawniejszych czasach trafiała na królewskie stoły. Dziś o jej wysokiej jakości świadczy unijny certyfikat.

- Karp dobrze wpływa na stawy i to nie tylko te, w których pływa - mówi Leszek Kawa. - Ma mnóstwo kolagenu. Gdybyśmy jedli więcej ryb słodkowodnych, mniej dawalibyśmy zarobić ortopedom - podkreśla.

Mięso karpia jest bardzo dietetyczne i zdrowe. Zawiera stosunkowo niewiele tłuszczu, sporą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz łatwo przyswajalne białko. Ma również w swoim składzie cenne witaminy, takie jak: B1, B6, B12 oraz PP. Mięso karpia jest źródłem składników mineralnych, takich jak: fosfor, potas, selen, cynk, żelazo, siarka i magnez.

Możemy przyrządzić karpia na niebiesko - ryba w tym wydaniu ma kwaskowaty smak, gotuje się ją w jarzynach i zakwasza octem winnym. Albo na "czarno po krakowsku" - z dodatkiem wędzonych śliwek, ciemnego piwa porter, odrobiną tymianku, z łyżką miodu gryczanego. Sos zagęszczamy żytnim chlebem, a rybę smażymy na maśle, nie za długo.

Karpia można zamarynować, podać w galarecie, po polsku, po żydowsku, na ostro i na słodko. Kuchnia staropolska zna ponad 100 sposobów na przyrządzanie tej ryby.

SkładnikZawartość w 100 g
Wartość energetyczna
127 kcal
Białko
17,8 g
Tłuszcz ogółem
5,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone1,1 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone2,3 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone1,4 g
Kwasy tłuszczowe omega-3
704 mg
Kwasy tłuszczowe omega-6517 mg
Węglowodany
0,0 g
Błonnik pokarmowy0,0 g
Witamina A30 I.U.
Witamina D
~
Witamina E0,6 mg
Witamina K
0,1 g
Witamina C1,6 mg
Witamina B10,1 mg
Witamina B20,1 mg
Witamina B3 (PP)1,6 mg
Witamina B60,2 mg
Kwas foliowy15 g
Witamina B121,5 g
Kwas pantotenowy0,7 mg
Wapń41 mg
Żelazo1,2 mg
Magnez29 mg
Fosfor415 mg
Potas333 mg
Sód49 mg
Cynk1,5 mg
Miedź0,1 mg
Selen12,6 g
Cholesterol66 mg

Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj
Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto