Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją....
fot. Helin Loik-Tomson/gettyimages.com

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Ziemniaki

Popularne w kuchni polskiej ziemniaki zwykle nas nie zabiją. Jednak długo pozostawione w spiżarni czy kuchennej szafce warzywo może stać się zielone i zaczyna kiełkować. Kiełkujące ziemniaki zawierają solaninę – substancję, która służy do ochrony rośliny przed szkodnikami. Solanina działa jednak toksycznie także na ludzi i w dużych ilościach jest trująca. W mniejszej dawce może doprowadzić do rozstroju żołądka i jelit, z towarzyszącymi bólami brzucha, wymiotami czy biegunką. Solanina sprawia także, że ziemniaki stają się gorzkie. Jednak, gdy jeden dostanie się do całej potrawy można tego nie wyczuć.

Zobacz również

Lotnisko Chopina zostanie zamknięte? Padła data

NOWE
Lotnisko Chopina zostanie zamknięte? Padła data

Pożar składowiska odpadów w Wielkopolsce. Na miejscu około 40 jednostek straży

Pożar składowiska odpadów w Wielkopolsce. Na miejscu około 40 jednostek straży

Polecamy

GALERIA UFF - artystyczna fotografia w Filharmonii Krakowskiej od 8 maja

GALERIA UFF - artystyczna fotografia w Filharmonii Krakowskiej od 8 maja

Te fotoradary nie mają litości! Tysiące ukaranych kierowców! Jest rekordzista

Te fotoradary nie mają litości! Tysiące ukaranych kierowców! Jest rekordzista

Rusza sztafeta na Monte Cassino. Biegacze wystartują z podkrakowskich Bibic

Rusza sztafeta na Monte Cassino. Biegacze wystartują z podkrakowskich Bibic