Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Instytut Chemii Nadużywanej powie Ci co jesz [zdjęcia]

Redakcja
Jest to projekt, który ma nauczyć konsumentów odróżniać produkty ulepszone oraz jak czytać etykiety, by kupować to co chcemy.

- Dla odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej przygotowaliśmy szereg interaktywnych rozwiązań, które w oryginalny i angażujący sposób dostarczą informacji o poszczególnych grupach dodatków do żywności. Ciekawa forma ułatwia przekazanie i przyswojenie wiedzy na temat dodatków oraz pozwala skutecznie nauczyć czytania etykiet – tłumaczy dr inż. Jolanta Tomaszewska.

Dodatki, barwniki i inne "ulepszacze" są dozwolone prawnie, ale kupując produkty powinniśmy mieć prawo wyboru.

- Konsument powinien świadomie podejmować decyzję, czy kupić produkt o określonych cechach uzyskanych dzięki substancjom dodatkowym, czy też wybrać produkt (lub przygotować go samodzielnie w domu) bez tych dodatków, ale o innych parametrach, np. wędlinę, która dzięki dodanym azotynom zachowuje różową barwę, czy pieczone mięso bez azotynów, ale za to szare - dodaje mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek.

Do Krakowa Instytut zawita 11-12 maja.

Zobacz inne materiały na MMKrakow.pl


Tak będzie wyglądał mural na Galerii Krakowskiej Festiwal OFF Plus Camera [program, bilety, opisy filmów]Koncerty 2013 w Krakowie
Muzeum w komputerze? Czemu nie? [zdjęcia, wideo]
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto