- Dla odwiedzających Instytut Chemii Nadużywanej przygotowaliśmy szereg interaktywnych rozwiązań, które w oryginalny i angażujący sposób dostarczą informacji o poszczególnych grupach dodatków do żywności. Ciekawa forma ułatwia przekazanie i przyswojenie wiedzy na temat dodatków oraz pozwala skutecznie nauczyć czytania etykiet – tłumaczy dr inż. Jolanta Tomaszewska.
Dodatki, barwniki i inne "ulepszacze" są dozwolone prawnie, ale kupując produkty powinniśmy mieć prawo wyboru.
- Konsument powinien świadomie podejmować decyzję, czy kupić produkt o określonych cechach uzyskanych dzięki substancjom dodatkowym, czy też wybrać produkt (lub przygotować go samodzielnie w domu) bez tych dodatków, ale o innych parametrach, np. wędlinę, która dzięki dodanym azotynom zachowuje różową barwę, czy pieczone mięso bez azotynów, ale za to szare - dodaje mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek.
Do Krakowa Instytut zawita 11-12 maja.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?