Dieta bezglutenowa - produkty bezpieczne dla osób z celiakią, alergią na gluten i nadwrażliwością na gluten

Ewa Zwolak
W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jednym z trendów żywieniowych, chociaż wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z czym to tak naprawdę się wiąże.
W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jednym z trendów żywieniowych, chociaż wiele osób nie zdaje sobie sprawy, z czym to tak naprawdę się wiąże. Baiba Opule/123rf.com
W ostatnich latach dieta bezglutenowa stała się jednym z trendów żywieniowych, a produkty bezglutenowe są coraz szerzej dostępne na rynku. Jednak dieta ta nie jest dla każdego, muszą ją stosować przede wszystkim osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Niestety wiele produktów jest zanieczyszczonych glutenem, nawet jeśli białko to nie występuje w składzie wyrobu. Podpowiadamy jakie produkty mogą bezpiecznie spożywać osoby z celiakią i w których produktach może być ukryty gluten.

Czym jest gluten?

Gluten to mieszanina białek roślinnych, prolamin i glutenin, obecnych w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, jęczmień, w mniejszej ilości również owies. Jest on więc składnikiem produktów wytwarzanych z mąki tych zbóż. Dzięki swoim właściwościom gluten nadaje sprężystość i kleistość wypiekom. Bułki i chleby stają się pulchne, a makarony sprężyste. Jest on również nośnikiem smaku oraz zagęstnikiem.

Szacuje się, że gluten jest obecny w ok. 90 proc. produktów dostępnych na polskim rynku. Niestety składnik ten, zaraz po mleku krowim, jest jednym z najsilniejszych alergenów. Wynika to również z faktu, że większość pszenicy stosowanej w przemyśle spożywczym to odmiany modyfikowane genetycznie. Gluten wywołuje także nadwrażliwość oraz jest przyczyną choroby trzewnej - celiakii.

Kto powinien stosować dietę bezglutenową?

Wskazaniem medycznym do wdrożenia diety bezglutenowej jest nietolerancja glutenu występująca w schorzeniach takich jak: celiakia (choroba trzewna), alergia na gluten i nadwrażliwość na gluten, które często są ze sobą mylone.

Zobacz, jakie produkty są bezpieczne dla osób z tymi schorzeniami!

Celiakia to choroba nieuleczalna, która charakteryzuje się uszkodzeniem jelita cienkiego. Objawia się ona m.in. przewlekłymi biegunkami, powiększonym obwodem brzucha, niedokrwistością, zaburzeniami miesiączkowania, bólami głowy i stanami zapalnymi jamy ustnej.

W przypadku alergii na gluten objawy te są mniej uciążliwe. Alergia jest nieprawidłową odpowiedzią układu immunologicznego na składnik (w tym przypadku gluten), który u większości osób nie wywołuje żadnej reakcji. Często występuje ona u dzieci i towarzyszy jej atopowe zapalenie skóry oraz pokrzywka. Mogą wystąpić także biegunki, wzdęcia, bóle brzucha i wymioty. Z wiekiem alergia odpowiednio leczona może ustąpić.

Z kolei nadwrażliwość na gluten stwierdza się u osób dorosłych i występuje ona stosunkowo rzadko – zazwyczaj wówczas, gdy w diecie pojawia się nadmierna ilość produktów zawierających gluten. Objawy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (NCNG) są podobne jak w przypadku alergii, czyli bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i wypryski na skórze. Dodatkowo może wystąpić również uczucie zmęczenia i splątania, bóle głowy, anemia. Jest to najmniej poznane schorzenie najprawdopodobniej związane z nietolerancją nie tyle glutenu, co samej pszenicy. Zazwyczaj już ograniczenie jej spożycia pozwala pozbyć się objawów złej tolerancji.

Sprawdź, jakie produkty mogą bezpiecznie stosować osoby z nadwrażliwością i alergią na gluten oraz celiakią, a których powinny bezwzględnie unikać!

Tajemnica Marchewki

Wideo

Materiał oryginalny: Dieta bezglutenowa - produkty bezpieczne dla osób z celiakią, alergią na gluten i nadwrażliwością na gluten - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Maryśka
O moje posiłki dbają dietetycy z lightdiet, którzy układają dietę dla osób którzy nie jedzą glutenu. Od niedawna w sumie unikam produktów zawierających gluten. Jod kiedy jestem na diecie lepiej się czuję. Dużo osób myśli, że to jest mój wymysł i że niemożliwe jest bym się teraz lepiej czuła, ale nie muszą mi wierzyć. ważne, że ja mam lepsze samopoczucie.
Dodaj ogłoszenie