Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dieta antysmogowa. Jak wzmocnić swój organizm w okresie jesienno-zimowym?

Patrycja Puszczewicz
Patrycja Puszczewicz
Warzywa i owoce to źródło antyoksydantów.
Warzywa i owoce to źródło antyoksydantów. pexels
Wkroczyliśmy w okres, w którym smog najbardziej daje się we znaki. Jesień i zima to czas, gdy wyjątkowo powinniśmy pochylić się nad dbaniem o naszą odporność. Również przed negatywnymi skutkami smogu na zdrowie możemy się bronić. Jak? Warto zacząć od diety.

Jesteśmy coraz bardziej świadomi w kwestii ochrony środowiska i wpływu smogu na nasz organizm. Miasta, np. Kraków włączają obostrzenia mające zminimalizować wpływ smogu na nasze zdrowie wprowadzając m.in. całkowity zakaz palenia węglem czy drewnem w kominkach. Wciąż jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że także dieta może chronić przed jego skutkami. Smog kojarzony jest głównie z problemami oddechowymi, szczególnie u osób starszych i chorych. Jednak to tylko część jego zgubnego działania.

Dieta antysmogowa – czym jest? Co jeść?

Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio zbilansowana dieta ma zbawienny wpływ na naszą odporność. Jeśli natomiast za pomocą diety chcemy ograniczyć wpływ smogu na organizm powinniśmy wzbogacić ją o antyoksydanty. Są to związki chemiczne wykazujące zdolność neutralizowania wolnych rodników. Najpopularniejszymi z nich są: witamina C, witamina E oraz karotenoidy i polifenole dostarczane z pożywieniem. Większość dietetycznych zaleceń antysmogowych powinniśmy stosować przez cały okres grzewczy, a niektóre wręcz cały rok.

Jakie produkty są bogate w antyoksydanty? Przede wszystkim warzywa i owoce, warto udać się do warzywniaka po maliny, borówki, wiśnie, śliwki,czy warzywa takie jak brokuły, czerwoną cebulę, marchew, dynię, kalafior, szpinak, paprykę, brukselkę oraz kalarepę.

Sulforafan, zawarty w warzywach krzyżowych to związek, który chroni organizm przed wpływem zanieczyszczonego powietrza. Najwięcej znajdziecie go w brokułach.

Spożywanie produktów bogatych w witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy również ograniczy szkodliwe działanie smogu na organizm. Najlepszym ich źródłem są: orzechy, drożdże, mąka razowa, kasza gryczana, banany czy jajka.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są w stanie pomóc w zwalczaniu szkodliwego stresu oksydacyjnego poprzez zwiększenie ochronnych systemów obronnych organizmu. Znajdziemy je w rybach, także jeśli wasza dieta ich nie zawiera, warto rozważyć suplementację.
Nie można zapominać o kurkumie. Jej szczypta dodana do posiłku znacznie wzmocni organizm.

Istotne jest też, by pamiętać o oczyszczeniu organizmu z toksyn. Kawowy czy herbaciany rytuał warto zastąpić ziołami wspomagającymi oczyszczanie organizmu, np. skrzypem czy brzozą. Podobne działanie wykazuje także błonnik.

Zadbanie o organizm od środka w okresie wzmożonego smogu to istotny czynnik. Jednak noszenie maseczki antysmogowej także może wspomóc. Dbajcie o siebie i innych.

Dlaczego jesienią tak często chorujemy?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Dieta antysmogowa. Jak wzmocnić swój organizm w okresie jesienno-zimowym? - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto