Czas pieczonego ziemniaka. Jesień to pora wykopków [ARCHIWALNE ZDJĘCIA]

Red.
Czy wiesz, co to wykopki? Tak kiedyś wyglądało życie. Wykopki ziemniaków były niemal doświadczeniem narodowym. Kopał każdy: i wieś, i miasto. Praca był żmudna: wykopywali ziemniaki motykami i kopaczką konną, zginali plecy zbierając i ładując ziemniaki. A każdy ziemniak był na wagę złota, nic się nie marnowało! Na pola wylegali wszyscy, i mężczyźni, i kobiety, ubrani w tradycyjne stroje, których stałym atrybutem były chusty, czapki, fartuchy czy watówki (ocieplane spodnie). By robota w polu szła szybciej, gospodarze zwoływali do pomocy sąsiadów, a po pracy w polu zazwyczaj paliło się ognisko, by spalić pozostałe kłącza i upiec ziemniaki. Zobacz ARCHIWALNE ZDJĘCIA, jak kiedyś na wsi zbierano ziemniaki.

FLESZ - 6 eko-mitów, w które wierzymy

Wideo

Materiał oryginalny: Czas pieczonego ziemniaka. Jesień to pora wykopków [ARCHIWALNE ZDJĘCIA] - Dziennik Polski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie